stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. Daarom vragen wij u vriendelijk uw ad blocker uit te schakelen op deze site. Bedankt voor uw steun.

Recensie

Trix 1 Deel 1


"Trix is een klein, gemeen, Havannasigarenrokend meisje. Ofwel vind je de strip ontzettend leuk of gewoon ontzettend. Een tussenweg leek er niet te zijn." Dit zijn de woorden van Mars Gremmen die je op de backcover en in de inleiding kan lezen. En laat dit nou even het hele Trix-geval perfect illustreren.

Mars Gremmen is geboren te Nijmegen in 1969 en begon met de strip "Meneer Foutjes" zijn stripcarrière. Vanaf 1995 tot 1999 verschenen deze strips die deels in dit eerste deel zijn gebundeld. Voorpublicatie was in "SjoSji (voorheen Sjors & Sjimmie, voorheen Eppo, voorheen Pep/Sjors" En volgens de laatste bladzijde van Trix deel 1 verschijnt het tweede deel in oktober 2012 (Jaja, twaalf).Ook opgenomen in deze strip zijn twee Familie Fortuins getekend door Gremmen en geschreven door Gremmen en Peter De Wit. Door een rechtenconflict met de toenmalige uitgever is het jammer genoeg bij deze twee afleveringen gebleven.

Met Trix tracht Mars Gremmen een breed publiek aan te spreken. De humor die hiervoor gebruikt is tast de grenzen van het welvoeglijke af en gaan er soms ook wel ver over. Haar masochistische door acne geteisterde vriendje is hier natuurlijk ook niet vreemd aan.
Doordat de verhalen zich in de jaren negentig afspelen kom je ook enkele figuren tegen die aan die periode gebonden zijn. Pamela Anderson (zie cover) en het lied "busje komt zo" van Höllenboer zijn daar slechts enkele voorbeelden van.

Mars Gremmen heeft de inkleuring deels moeten herdoen omdat niet alle ingekleurde platen behouden zijn gebleven. Dit heeft hij digitaal gedaan en getracht om zo dicht mogelijk aan te leunen aan de originele, verdwenen versies. De tekst is gebleven wat ze was. Daar besloot Mars geen veranderingen in toe te passen. Zo blijft de strip het dichtst leunen bij de tijdsgeest waarin ze bedoeld was.Als fervente Fluide Glacial-lezer mag ik mij beroemen op een toch wel ruime bagage van schokkende en gewaagde stripverhalen en -genres. Trix moet hier zeker niet voor onderdoen. Je zou Mars Gremmen als een Edika voor Tieners kunnen bestempelen. Maar of Mars zelf deze vergelijking graag zal horen is dan weer een andere vraag.

Hou je van een brok rauwe humor dan zit je goed met Trix. Maar toch hang ik hier een bordje "niet voor gevoelige kijkers" op. :-)

Website van Mars GremmenDit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.