De Wraak van graaf Skarbek 1

Crew
Avatar jeroen
140
De Poolse graaf Mieszko Skarbek doet een opmerkelijke verschijning in het hautaine kunstwereldje van het 19de-eeuwse Parijs. Hij bezit honderden schilderijen van de overleden kunstenaar Louis Paulus. Hier is kunsthandelaar Daniel Northbrook niet blij mee, want hij was ervan overtuigd alle doeken van Paulus in zijn bezit te hebben. En hij valt helemaal van zijn stoel wanneer de graaf hem aanklaagt voor oplichting en zelfs moord. Tijdens de rechtszitting doet graaf Skarbek zijn opmerkelijke verhaal...

Voor het eerst kan Yves Sente zich uitleven in een scenario dat hem de volledige vrijheid geeft. De vroegere uitgeef directeur van Le Lombard debuteerde eerder met twee Blake & Mortimer-albums. Het werden zonder twijfel de beste albums uit het post-Jacobsiaanse tijdperk. Met dit eerste deel van De Wraak van Graaf Skarbek, een tweeluik, bewijst de Brusselaar nu definitief dat hij tot het kransje beloftevolle scenaristen hoort waaraan we in de toekomst (hopelijk) nog veel plezier zullen beleven. Door een Pool als hoofdpersonage te gebruiken, biedt hij Grzegorz Rosinski de gelegenheid een persoonlijke toets aan deze strip te geven.

Het doet altijd plezier om Rosinski eens iets anders te zien tekenen dan Thorgal. Na 27 albums haalt Rosinski nog altijd een hoog niveau, maar de verrassing is er al een hele tijd van af. Bovendien heb ik de indruk dat Thorgal voor hem een verplicht nummer is geworden en dat hij de laatste tijd wat te gehaast tekende, met toch wat kwaliteitsverlies in vergelijking met de eerste Thorgals als gevolg. Aan dit nieuw project beleeft de Pool duidelijk meer plezier. Bovendien kan hij opnieuw zijn schildertechniek bovenhalen. En in De Wraak van Graaf Skarbek doet hij dat met verve. Zijn eerder experiment, Western, viel wat tegen, maar dat had meer met het scenario van Van Hamme te maken. Nu is hij met Yves Sente in beter gezelschap. Hij tilt het degelijke, maar klassieke scenario van Sente naar een hoger niveau. Het resultaat is geen meesterwerk, maar deze strip stijgt met gemak boven de grijze middenmoot uit.
Geplaatst op 03/12/2004 Citeren
Avatar
jeroen
Geplaatst op 03/12/2004