stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. We hebben de advertenties uitgeschakeld, maar misschien wil je overwegen de site te steunen met een gift?. Meer info?

Strips worden niet volwassen, ze zijn het al jaren

Avatar Iyo74
6685
OPINIESTUK van Alexis Dragonetti (Uitgever Ballon Media)

Strips worden niet volwassen, ze zijn het al jaren

Leuk bericht in de krant: de algemene boekenverkoop in Vlaanderen is er in de eerste helft van 2015 op vooruitgegaan met 0,5% en aan de kassa werden 2% meer exemplaren verkocht. Als stripuitgever nog mooier om vaststellen, is dat strips voor het tweede jaar op rij de grootste stijger zijn, met – opnieuw – een opvallende omzetgroei van 6,5%.

Dat komt, zo wil het bijgaande persbericht, omdat de traditionele reeksen zoals onze eigen jeugdklassieker Jommeke (zestig jaar jong, goed voor twee albums in de top tien van de gemeten periode) het goed blijven doen. Maar ook omdat het genre ‘volwassen’ wordt en daarom ook een meer volwassen publiek weet te bereiken.

Strips zijn niet plots volwassen geworden. Kijk maar naar een
paar sterke voorbeelden uit onze eigen catalogus met Thorgal
(sinds 1980, 14 miljoen verkochte exemplaren), XIII (voor het eerst
verschenen in 1984, goed voor 15 miljoen verkochte exemplaren) of Largo Winch (1990), intussen een volwassen 25 jaar jong en meer dan 11 miljoen verkochte exemplaren op de teller.

De strip is een professionele uitgeeftak, met een volwaardig
en divers product dat via verschillende kanalen, van speciaalzaak tot supermarkt, zijn weg vindt naar een groot en breed lezerspubliek. Zijn het daarom wel alleen de top 20-reeksen die voor de groei van het genre zorgen, of is het net het enorme rijke, heel erg diverse totaalaanbod dat ervoor zorgt dat strips al voor het tweede jaar op rij een opvallende groei van 6% en meer kunnen voorleggen?

Elk jaar ontdekken er nieuwe, beginnende lezertjes Jommeke, nog steeds voor heel veel kinderen de poort naar de wondere wereld van het beeldverhaal. Striplezen brengt jonge kinderen een liefde
voor lezen bij en is op die manier een blijvende voorzet naar l
eesbevordering.

Strips zijn er voor iedereen en er is een aanbod voor iedereen. Actie, humor, avontuur, thrillers, sf & fantasy, historische verhalen, horror, reality of tranches de vie – alle genres uit de literatuur of
andere narratieve entertainmentvorm en vind je ook terug in de strip en er zijn weinig thema’s of onderwerpen die stripmakers uit de weg gaan. Natuurlijk zijn strips sterk geworteld in de populaire
cultuur, maar ook de meerwaardezoeker vindt steeds makkelijker zijn ding in het almaar groeien de aanbod graphic novels.

Strips zijn niet plots volwassen geworden, dat zijn ze al jaren.
Een volwassen medium, dat sterk blijft groeien.
Geplaatst op 20/08/2015 Citeren
Avatar
Iyo74
Geplaatst op 20/08/2015
Avatar Surya
12998
Dit is uiteraard enkel nieuws voor iedereen die nog niets anders dan de mainstream strips heeft ter hand genomen... wat uiteraard wel de meerderheid is.
Geplaatst op 20/08/2015 Citeren
Avatar
Surya
Geplaatst op 20/08/2015
Avatar Fumetti
3656
Het is ongetwijfeld zo dat strips lezen op jonge leeftijd begint en dat hetgene men dan leest ook datgene is wat voor die leeftijd geschikt is. Niemand zal Manara aan een kind uit het tweede leerjaar voorschotelen...

Maar als het kind via Lucky Luke, XIII en andere Largo Winches langzaam volwassen wordt verandert ook het leesgedrag. Velen haken af, onze maatschappij is niet geëvolueerd in een leesbevorderende omgeving voor (jong) volwassenen.

Degenen die doorbijten, of terug keren naar hun oude liefde (al was het maar gedurende een nacht in Rome) vinden inderdaad een breed palet aan stijlen en onderwerpen. "Voor elk wat wils" helpt zeker om een breder publiek aan te trekken.

Maar het voordeel van onze technologisch geëvolueerde maatschappij is wel dat men makkelijker in contact komt met gelijkgezinden. Op dit forum bvb. Je leert nieuwe dingen kennen waar je nooit aan zou gedacht hebben die te kopen.

Volwassen stripliefhebbers zijn, zo hoop ik toch, geen wirdos, maar meerwaardezoekers met een jonge, en vooral open, geest. Mensen die genieten van een goed verhaal dat niet per se een happy Hollywoodend dient te krijgen. Zonder schrik om een diepgravend verhaal nog meer impact te laten verlenen door de grafische ondersteuning.

De kwaliteit van wat er momenteel in het Nederlands te koop aangeboden wordt is groot, zowel van nieuwe als bijzonder verzorgde integrales van oudere reeksen. De diversiteit zo mogelijk nog groter met ook meer vertalingen van Angelsaksisch werk ter beschikking.

Strips buiten het populaire Jommekesgenre zijn evenwel door prijssetting aan het evolueren naar een luxeproduct. Een bezoek aan een stripspeciaalzaak eindigt heel snel in bedragen met 3 cijfers voor de komma, zonder dat je je lam moet sleuren. Daar staat vaak een hoge kwaliteit van uitgave tegenover, zoveel geven we graag toe.

Als uitgeverijen van de toenemende interesse in strips een blijvend winstpunt willen maken zouden ze er goed aan doen te investeren in kwaliteit tegen haalbare prijzen.
Geplaatst op 21/08/2015 Citeren
Avatar
Fumetti
Geplaatst op 21/08/2015