stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. We hebben de advertenties uitgeschakeld, maar misschien wil je overwegen de site te steunen met een gift?. Meer info?

Elsje 4 - Groeistuipen

Avatar Iyo74
6607
Hercules & Valkema ontvingen voor hun verhalen van Elsje in 2012 reeds de Stripschappenning en in 2016 de Willy Vandersteenprijs (met het album Elsje maakt geschiedenis). Daar pakken ze dan ook graag mee uit op de cover van dit album. Terecht!
De wereld van deze eigengereide jongedame is immers erg veelzijdig en spreekt een breed publiek aan. De problemen waar ze mee kampt zijn meestal kinderlijk van aard: “Wat te doen als iemand verliefd is op jou?”, “Hoe omgaan met schoolmoeheid (vooral op maandag dan)?”, “Waarom moet ik die hatelijke groenten opeten?” Niet echt zaken waar een volwassene mee bezig is, maar alles is ook voor de (iets) oudere lezers héél herkenbaar. Bovendien wordt alles gebracht op een erg ludiek manier die allesbehalve bepamperend is, waardoor niet alleen het jongere publiek zich kan uitleven met de capriolen van Elsje.

Extra leuk wordt het album dankzij de zijsprongen die de auteurs regelmatig maken. Zo situeren verschillende stroken zich in de prehistorie of de oudheid waar de problemen toch niet zo verschillend blijken als in onze tijd. Door enige tijd vast te houden aan eenzelfde onderwerp krijg je de kans om je meer in te leven in de situaties en worden de grappen ook intenser en dus leuker. Door toch op tijd te switchen naar een nieuwe situatie, al dan niet in een ver verleden, is er ruim voldoende variatie om boeiend te zijn én te blijven voor jong en oud. Dit is album is dan ook echt genieten.

Het tekenwerk van Valkema waarin de gezichtsuitdrukkingen en gevoelens van de protagonisten extra in de verf worden gezet, is onlosmakelijk verbonden met het succes van de reeks. Ondanks de zwaarmoedigheid die er soms heerst bij het hoofdpersonage, al is het dan telkens met een humoristische twist, blijven de fratsen en beslommeringen van Elsje een plezier om naar te kijken.

Besluit: Elsje staat er! Of zit of hangt of ligt. Maar dan wel telkens op een manier die iedereen bekoort! ;-)
Geplaatst op 09/11/2017 Citeren
Avatar
Iyo74
Geplaatst op 09/11/2017
Avatar pepzaza
892
Zijn de strips in de A-reeks oude strips op nieuw formaat of zijn het helemaal nieuwe strips?
Geplaatst op 29/01/2019 Citeren
Avatar
pepzaza
Geplaatst op 29/01/2019
Avatar Iyo74
6607
Dit zijn nieuwe strips. Over het algemeen met gags van een pagina.
Geplaatst op 02/02/2019 Citeren
Avatar
Iyo74
Geplaatst op 02/02/2019