Recensie

Walking Dead (Silvester) 9 Wat ons rest
10 Waarin we veranderen


Hard realisme in een fictiejasje.

De boeken van The Walking Dead zijn eigenlijk erg realistische verhalen. Misschien een beetje vreemd om dat te zeggen van een strip vol rondwandelende, rottende lijken, maar toch is het zo. Scenarist Kirkman denkt er namelijk erg goed over na hoe verschillende mensen, en dus ook verschillende karakters, op deze extreme omstandigheden zouden reageren. En geloof me, de setting kan bijna niet extremer zijn.

Na het vorige apocalyptische achtste deel, begint “Wat ons rest” als een soort intimistisch vader-zoonverhaal, voor zover dat in deze wereld mogelijk is natuurlijk. Blijkbaar hebben kinderen het minder moeilijk om zich aan te passen. Ze zijn natuurlijk bang, maar ze beschouwen de zombies al snel als een deel van hun leefwereld. Het wordt moeilijker als ze ook ‘gewone’ mensen moeten neerschieten, maar toch, het hoort bij deze waanzinnige wereld waarin zij opgroeien. De volwassenen daarentegen balanceren constant op de lijn van krankzinnigheid. Het is boeiend om te zien hoe ze daar mee omgaan. Nu wordt de druk immers nog groter: niet alleen kunnen ze andere mensen niet zomaar vertrouwen, ze kunnen zelfs hun eigen zelf niet meer vertrouwen.

Het eerste deel van deel negen levert ook weer enkele zenuwslopende passages waarin Rick ijlt van de koortsdromen en zijn zoon niet weet of zijn vader gewoon ziek is of dat hij gestorven is en in een zombie is veranderd. Met zijn pistool gericht op zijn papa, loopt de spanning op. Normaal zou je denken dat helden altijd wel overleven, maar we hebben in vorige delen al gezien dat Kirkman regelmatig hoofdpersonages opoffert, als hij voelt dat het verhaal dat vraagt. Op die manier is Walking Dead ook telkens weer uitermate spannend.

Op het einde van deel negen ontmoeten de overlevenden nieuwe mensen waaronder een soort van GI Joe en een wetenschapper. Ze geven hen een nieuw doel: een tocht naar Washington waar de geleerde mogelijk een einde aan de plaag kan maken. Dit leidt ons naar deel 10: “Waarin we veranderen”. Zoals de titel het al zegt, gaat de schrijver hier dieper in op wat dit helse leven met de protagonisten doet. Sommigen willen zelfmoord plegen, anderen twijfelen aan hun eigen menselijkheid door de vreselijke daden die ze soms begaan. Dit levert weer heel wat interessante dialogen en discussies op. Actieliefhebbers moeten echter geen schrik hebben: als het nieuwe team een horde tegenkomt, honderden zombies die elkaar volgen, dan barst de hel weer los.

Nog even een pluimpje weggeven voor de mooie editie van Silvester Strips. Hun covers hebben een leuk procede waarbij de voorgrond er nadien lijkt op gedrukt te zijn in een ander verf. In deel negen zijn dat de handen, in deel tien een paar zombies. Het geeft een zeker driedimensioneel effect. Als iemand weet welke techniek hier juist gebruikt wordt, mag hij dat altijd laten weten. Het enige spijtige vind ik nog steeds dat de covers van de verschillende delen niet zijn opgenomen in deze bundeling.

Samengevat blijft The Walking Dead dus een spannende en intelligente serie die ons een verrassende inkijk geeft in de menselijke geest onder loodzware omstandigheden. Heerlijk om dit te lezen vanuit de geborgenheid van onze luie stoel.

http://heavyink.com/images/covers/JAN08/MJAN082091.JPG http://heavyink.com/images/covers/MAY08/MMAY082219.JPG



Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.