Recensie

Ayako 2 Een familie om van te houden


Ayako is een manga in graphic-novel stijl van de grootmeester Osamu Tezuka. Het is in onze streken een van de bekendere auteurs van Japanse graphic novels: hij is onder meer de schepper van schitterende albums zoals Astroboy en Boeddha. Het verhaal van Ayako, dochter uit een rijke en invloedrijke Japanse familie, wordt als drieluik uitgebracht door Uigeverij L. Het laatste deel verschijnt normaal gezien volgende maand.

Het familie-epos speelt zich af in het Japan van na de Tweede Wereldoorlog. Dit tweede deel opent met de begrafenis van O-Ryo. Het dienstmeisje van de familie Tenge kwam onder verdachte omstandigheden om het leven. Ayako weet er meer van en om de goede naam van de familie niet te besmeuren, neemt men een gruwelijke beslissing: het kleine meisje moet van de aardbodem verdwijnen. Haar broer, Shiro, is de enige die het voor het meisje lijkt op te nemen.
Vanaf dat moment wordt de lezer beetje bij beetje geconfronteerd met de gruwelijkste zaken die een mens zich maar kan voorstellen: onmenselijke mishandeling, machtsmisbruik, incest, moord... en dat alles om gronden, geld en macht. Langzaam wordt je je er ook van bewust dat kinderen uitgroeien tot wie ze zijn door de omstandigheden en de mensen bij wie ze hun leven doorbrengen. En dat is lang niet altijd positief.
In tegenstelling tot het eerste boek, ligt het zwaartepunt al een stuk meer rond de titeldraagster Ayako. Gedurende de 260 bladzijden ontwikkelt ze zich van klein meisje tot welgevormde twintiger. Ook Shiro speelt een belangrijke rol. Met zijn personage had ik het bij aanvang van het boek het moeilijkst: een kleine jongen die het durft opnemen tegen z’n tirannieke vader is vrij ongeloofwaardig, de manier waarop hij dit doet is al evenmin realistisch. In dit gegeven herken je het beste de manga-invloeden. Jammer, maar dit kon beter.

De tekeningen van Tezuka bevatten alles wat ze moeten hebben. De gezichten spreken minstens evenveel als de woorden die ze voortbrengen. Het typisch karikaturale van manga moet je er maar bijnemen, maar is veel minder prominent aanwezig als in de ‘echte’ manga-strips.

Besluit: andermaal is het werk van Tezuka een aanrader. Dit beklemmende en beklijvende werk is echter niet weggelegd voor gevoelige zielen. Ook de setting (het Japan van midden vorige eeuw met z’n tradities en erecodes) zorgt er waarschijnlijk voor dat niet iedereen dit verhaal op dezelfde manier zal smaken.



Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.