Recensie

Eden Hotel 1 Ernesto


Ik wist helemaal niet wat ik moest verwachten van Eden Hotel. Ja, ik had al gehoord van de Duitse aanwezigheid in Argentinië na de nederlaag in WOII. Ook Che Guevara is me niet onbekend. Maar hoe het allemaal samen moest gaan, was me toch niet helemaal duidelijk.

Vermits dit stripverhaal zijn tenen steekt in de zee van geschiedenis, even wat opfrissing van de algemene kennis:
Ernesto Guevara (1928 - 1967), beter bekend onder de naam Che Guevara, was een Argentijns marxistisch revolutionair en een Cubaanse guerrillaleider. Che Guevara groeide op als oudste van vijf kinderen van Ernesto Rafael Guevara Lynch en Celia de La Serna. Als kind had Che het thuis goed. Zijn vader was architect en had een goed inkomen. Che had gedurende zijn hele leven wel veel problemen met zijn gezondheid. Tijdens zijn derde levensjaar kreeg hij last van een zware vorm van astma. Ondermeer hierdoor las Che veel: werken van schrijvers als Sigmund Freud, Charles Baudelaire, Karl Marx en Giovanni Boccaccio. Vader en zoon zijn naar het Eden Hotel, bekend voor de opvang van mensen met ademhalingsproblemen, getrokken maar aan de ingang reeds teruggekeerd. Er liepen nogal veel mensen rond in Duits uniform, terwijl de vader ondertussen actief was geworden in een verzetsbeweging, Accion Argentina. Deze verzetsbeweging volgde de activiteiten van de nazi's op de voet. NA deze vluchtige ontmoeting stopt dan ook het geschiedkundige verhaal tussen Che en het Eden hotel.

De tweede voetnoot uit de geschiedenis:
Argentinië was tijdens de tweede wereldoorlog neutraal, als enig land in Zuid-Amerika. Pas op 27 maart 1945, juist voor de capitulatie van Duitsland, verklaarde president Juan Perón de oorlog aan het nazi-rijk, maar dit was een formaliteit die verder geen grote gevolgen had. De regering van Perón, die zich ideologisch verwant voelde met het regime van Hitler, bood tussen 1946 en 1955 aan ongeveer 5000 nazi's een veilige vluchthaven in ruil voor militaire en wetenschappelijke informatie.
In het stadje La Falda, ongeveer 725 kilometer ten noordwesten van Buenos Aires, startte een Duitse hotelier in 1897 met het Eden hotel. Later ging het over in handen van een andere Duitse familie, de Eichorns. Het Eden Hotel had een eigen golfbaan van achttien holes, een vloot Model T Fords, een balzaal afgewerkt met eik uit Slovenië en trappen van Italiaans marmer. Het oude gastenboek is gevuld door de elite van toen. Eigenaars Walter en Ida Eichorn waren fervente aanhangers van Hitler. Ze waren lid van de nationaal-socialistische partij en stuurden zelfs geld voor Hitlers politieke campagne. Het was hun idee om een Duitse kolonie in Argentinië te stichten. Het nazibolwerk was eveneens een magneet voor de Argentijnse fine fleur, gezien hun sympathie voor de nazi-gedachtegoed. Eénmaal Argentinië Duitsland de oorlog verklaarde, werd het hotel echter door de staat in beslag genomen. Het hotel is nu bijna een ruïne geworden. De lokale overheid wil het restaureren en biedt er rondleidingen aan. De bedoeling is er een museum van te maken.

http://www.wispr.be/images/strip/edenhotel.jpg

Maar nu terug naar de strip. Zoals gezegd is het verhaal gebaseerd op de vermelde historische feiten. Maar gelukkig gaat Diego Agrimbau verder. We ontmoeten het hoofdpersonage, Helena, die in het Hotel Eden werkt als kindermeisje. Che werd eerder al binnengebracht door zijn vader tijdens een zware astma-aanval, waarna het gezin besluit om een tijdje te blijven zodat Che op krachten kan komen. Helena past op de kinderen van Guevara, dus ook op Che. Ondanks het moeilijke en wantrouwig karakter van Che weten ze een vriendschapsband te sluiten. Nadat de familie vertrekt, verandert het hotel langzaam aan in een nazi-kamp. De vader van Che, vanuit zijn positie bij het verzet, zou maar wat graag weten wat er allemaal bekokstoofd wordt onder de nazi's. Helena wordt door Che aangesproken om te helpen. Hoe haar verhaal afloopt zul je zelf moeten lezen.

Het is in ieder geval een boeiende periode tijdens de tweede wereldoorlog dat hier op een prachtige manier verteld wordt. Het verhaal loopt vlot en komt volledig geloofwaardig over. Het zou allemaal gekund hebben. Voor alle duidelijkheid het is dus niet het verhaal van Che. Hij wordt gewoon als ondersteuning gebruikt in dit verhaal van Argentinië tijdens de oorlog.
Agrimbau is er ook in geslaagd om terloops een verwijzing te plaatsen naar het ongegronde verhaal dat Hitler en Eva de oorlog zouden overleefd hebben en zich teruggetrokken zouden hebben in Argentinië. Mooi gevonden!

De tekeningen zijn van hoge kwaliteit. De cover doet absoluut geen recht aan de pareltjes binnenin. In sombere kleuren, die passen bij de periode, worden de mensen neergezet op hun best en hun slechtst. De sfeer en gevoel dat Ippoliti weet op te bouwen, duwen het verhaal naar een hoger niveau.

In het kort: een aanrader voor iedereen die gefascineerd is door WOII.Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.