Recensie

White Cube 1 White Cube


Als je afgaat op de cover, dan vraag je je toch af waar je aan gaat beginnen? Half psychedelisch, half bevreemdend. Waar deze boek over zal gaan is dan ook niet meteen duidelijk. Maar hij springt wel in het oog en dus blader je er maar eens in.. en je legt hem dan terug. Om dan toch nog eens langs de rij te wandelen, hem terug vast te pakken en hem mee te nemen.

Dit is geen alledaags stripje van 13 in een dozijn, neen, deze heeft duidelijk een ander pad ingeslagen. Maar over wat gaat het dan? Wel, eigenlijk zijn het gags en ze worden gekaderd in het verhaal van een tweeling die naar een museum van moderne kunst trekken. Ze laten hun mening over de verschillende kunststukken duidelijk merken. En het is daar dat de sterkte van dit album volop tot uiting komt. Nergens wordt er gesproken, je moet het met de lichaamstaal en acties van de tweeling doen. Maar die spatten van het blad af. Je moet nooit twijfelen over hun mening.

En toch wordt er wel wat verwacht van je als lezer. Vermits er geen woorden gebruikt worden, moet je zelf in de tekeningen ontdekken waar het verhaal zich situeert. Soms is dit heel duidelijk, maar op andere pagina's moet je toch echt wel in de tekening ronddwalen om het te vinden. Daarnaast is een beetje kennis van een aantal artiesten wel handig meegenomen om de gag te snappen. Maar op een uitzondering na, zijn het wel de groten dus is er behoorlijk wat kans dat je ze allemaal wel kent. En passant krijg je dus een overzicht van een aantal belangrijke kunstenaars en krijg je de waarschijnlijk meest gehoorde kritieken en meningen over die moderne kunst in de gags voorgeschoteld. Alleen gaan de twee hoofdrolspelers nou net een stapje verder.

http://2.bp.blogspot.com/-10nYUcf76DM/TtJRh-HeA4I/AAAAAAAAApU/e15HY9ChUU4/s1600/White%2Bcube%2BCompositionwithbird.jpg

De tekenkunst die hier wordt getoond is uniek in vorm en kleur, wat mij betreft. Eerder eenvoudig (in de zin dat er geen uitgebreide detaillering aan te pas gekomen is), wat dan weer gecounterd wordt door het felle kleurengebruik. Dit samenspel lijkt eerst raar en misschien zelfs een beetje afstotend, maar het past eigenlijk wel eens je het boek begint te lezen. Laat je er dus niet door afschrikken.

In het kort: Deze gags voor volwassenen was een zeer leuke kennismaking met Brecht Vandenbroucke. Er mag meer van dat volgen.



Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.