stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. We hebben de advertenties uitgeschakeld, maar misschien wil je overwegen de site te steunen met een gift?. Meer info?

Recensie

Dik van Dieren en zo 2 Het einde van de wereld & andere zaken


“Het einde van de wereld & andere zaken” is het tweede en laatste album in de reeks “Dik van Dieren en zo”. De 4 bladzijden tellende verhaaltjes verschenen aan het begin van deze eeuw in het Suske en Wiske weekblad, maar kregen geen vervolg toen dit tijdschrift ermee stopte.

Vermeldenswaard: het eerste album “De eerste 11 zaken” kreeg op de Stripdagen in Alphen aan de Rijn op 23 oktober 2004 de stripschapspenning voor het beste jeugdalbum.

Dik van Dieren is een eerder mollige dierenvriend die in het eerste deel een aantal dieren bevrijdt die zijn ingespoten met menselijke genen en daardoor kunnen praten en vaak slimmer zijn dan hemzelf. Om de huur van zijn dakappartement te kunnen betalen, startte hij een detectivebureau (of oplossingsbureau) op. De leuze van zijn kantoor: “Dik van Dieren weigert geen enkele opdracht”. Het hoeft geen betoog dat dit onze protagonist soms in hachelijke situaties brengt... De korte vertelsels van steevast 4 bladzijden behandelen de meest uiteenlopende thema’s, gaande van een spookgeschiedenis (of is er toch iets anders aan de hand?) over vertelsels van de verre voorouders van Dik tot zelfs echte ruimteverhalen. Genoeg diversiteit dus om niet te vervelen.

Had deze reeks een kans gekregen in een krant met grote oplage, dan had het zeker een groter succes kunnen worden bij de jeugdige lezers. Mijn kinderen (11 en 12 jaar) waren alleszins enthousiaste lezers van het boek.

De tekeningen zijn eenvoudig cartoonesk en ontberen veel details. De personages en (neven)figuren stralen de nodige kind-vriendelijkheid uit en zullen het doelpubliek zeker aanspreken.

Besluit: tegen alle oorspronkelijke verwachtingen in heb ik toch genoten van dit heerlijk ouderwets aandoende album waar de simplistische grappen en dunne verhaallijnen elkaar in snel tempo opvolgen. Ideale lectuur voor de jeugd (en het zichzelf jong voelend ouder publiek)!Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.