Recensie

De tempelier INT 1 Integrale editie


Er zijn zo van die reeksen die niet uit de stripwereld zijn weg te branden. Het Romeinse Rijk, de Far West, ... Ook strips over de Middeleeuwen zijn een vast onderwerp. En daar situeert zich deze 'De Tempelier' in. Die toch wel duistere 'sekte avant-la-lettre' is vaak de ideale basis om een verhaal aan op te hangen. Zo ook voor Falba en Bono.

Het laatste losse deel is nog maar net uitgebracht in 2012 en Daedalus schotelt ons hier een prachtige integrale voor. Een nieuwe cover werd speciaal voor deze editie getekend door Fabio Bono. Bovendien zit er een extra katern achteraan ingesloten met weetjes over de hoofdpersoon Jacques de Molay die dus blijkbaar echt heeft bestaan, aangevuld met enkele prachtige tekeningen en ontwerpen en coverontwerpen.

http://www.flamingolab.com/pics/Inquisiteur%20FL.jpg

Jacques de Molay was de 23ste en laatste Grootmeester van de orde van de Tempeliers. Hij stond aan het hoofd van de orde van 1292 tot deze ontbonden werd door paus Clemens V in 1307.
Het verhaal start met een afschuwelijk kreet en we zien Jacques de Molay hangen tegen de gewelven van een kerker. Samen met 60 andere Tempeliers werd hij gearresteerd en beschuldigd van ketterij en andere geruchten. Deze scene speelt zich af enkele uren voor zijn terechtstelling. Bij zonsondergang zal de Mollay op de brandstapel komen.

De Molay gaat, na meedogenloze martelingen en wetende dat zijn einde nader is, over tot bekentenissen. De scenarist werkt met flashbacks die het leven van de Molay vertellen. We maken kennis met het leven van de Molay net voor het moment dat deze de gelofte aflegt van de Tempeliers. We bevinden ons in het heilige land en zien de Tempeliers die een wanhopige poging doen om nog te redden wat er te redden valt. Prins Edward van Engeland is ook van de partij en zet de krijtlijnen uit. Maar niet alleen sultan Baibars wil het heilige land veroveren op de Engelsen, ook andere mogendheden hebben belang bij de verovering. Wat volgt is een kluwen van verraad en bedrog en rechtvaardigen die uiteindelijk niet zo rechtvaardig blijken te zijn.

Het is dus taak van bij de les te blijven. Regelmatig even terug bladeren om de draad terug op te nemen is geen zonde. Het is een complex maar oh zo prachtig verhaal over een man die zijn leven geeft voor zijn idealen. De tekeningen zijn realistisch en de achtergronden zijn prachtig uitgewerkt. De manier van inkleuren geef je vaak het gevoel dat je naar een schilderij op doek zit te kijken. Ook de vorige samenwerking tussen Falba en Bono, namelijk Katharen, mag er wezen. Alleen moeten we hier nog wachten op het derde nog te vertalen deel.

http://p1.storage.canalblog.com/17/61/238754/70195703.jpg

Toch bleef ik, na het sluiten van dit verhaal, toch nog met heel wat vragen zitten. Liet de scenarist misschien de deur op een kier staan om hier een vervolg op te breien? Persoonlijk hoop ik hier een beetje op, maar hoe doe je dat als op het einde van je verhaal, dat toch 'De Tempelier' heet, de laatste tempelier sterft?

Besluit: als het scenario, alhoewel soms wat ingewikkeld, goed zit, de tekeningen prachtig zijn en de inkleuring goed afgewerkt, dan weet je dat je met deze strip een must in de handen hebt die niet meer uit je boekenkast is weg te branden. De extra katern is daar een mooi aanvulsel aan.



Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.