Recensie

Roodbaard integraal 1 De schrik van de zeven zeeën 1


Het piratenverhaal is steeds een vaste waarde geweest in de stripwereld. Voor recentere reeksen als Goudvreter, Schipbreukelingen, Long John Silver en een hele resem andere heb je natuurlijk ook nog de 'oervader' van het genre. Ok, toegegeven, voor Roodbaard had je nog veel piratenverhalen (Surcouf en dies meer), maar de meest bekende en tot de verbeelding sprekende serie van deze rabauwen is toch wel die van Hubinon en Charlier. Deze twee genieën van het eerste uur hebben deze reeks opgericht in samenwerking met Uderzo, Goscinny, Clauteaux en Hébard en de voorpublicatie kwam in het nulnummer van Pilote, het vernieuwende stripblad, opgericht in 1959. Een nummer dat nu een zeer gegeerd en moeilijk te vinden is. De bedragen die men daarvoor neertelt... Maar hierop doorgaan doet me te veel afwijken van deze eerste integrale van uitgeverij Sherpa en dat zou oneer doen aan wat hier verwezenlijkt is.

http://zone.wallpaper.free.fr/galleries/Bande_Dessinee/Barbe_Rouge/Barbe_Rouge_05_1024x768.jpg

Voor de eerste maal zijn de twee eerste verhalen uitgebracht zoals oorspronkelijk de bedoeling was. Als ik even technisch mag zijn en toelichten (de anderen kunnen deze paragraaf gewoon skippen, maar weet dat je dan heel interessante info misloopt ;-) : Het eerste album in het Nederlands verscheen in 1965 onder de naam Roodbaard de Piraat. Dit album bevatte de platen 1 tot en met 47 van het verhaal, met weglating van hier en daar een strook om alles toch op 48 pagina's te krijgen. Het tweede album verscheen nog datzelfde jaar en kreeg de titel 'De schrik van de zeven zeeën' mee. Dit kreeg de platen 48 tot en met 62 mee, aangevuld met de eerste 31 platen van het oorspronkelijk bedoelde tweede album. Deel drie verscheen dan weer pas in 1979 in het album 'De jonge kapitein' en bevatte de platen 32 tem 62 als gratis bijlage bij het nummer 14 van het tijdschrift Eppo. Nog later, 1981, werd het dan als 18de, jawel achttiende, album uitgebracht dat dezelfde naam kreeg als de Eppo-bijlage.
Kan iedereen nog volgen? Het probleem bij deze manier van uitgeven was dus dat je na het tweede deel met een kanjer van een cliffhanger zat waar je pas decennia later een antwoord op kreeg. Dit tot grote ontsteltenis van elke liefhebber van onze roodharige piraat.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/1/14/Redbeard.jpg

We danken Sherpa dus op onze knietjes en zingen het halleluja voor het chronologisch uitgeven van deze prachtreeks, bovendien in integrale vorm met alle klokken en bellen erop en eraan. Extra info, de originele uitgetypte velletjes papier van de scenarist (een mens kan zich dit tegenwoordig niet meer voorstellen), nieuwe inkleuring en nieuwe belettering.

Voor de gerimpelden onder ons is dit een droom die uitkomt, om voor de eerste maal deze verhalen te lezen in de volgorde waarin ze bedoeld waren. Voor de gladgestreken onder ons die Roodbaard leren kennen zullen de grote lappen tekst wat afschrikken en het gebrek aan bloed en afgehakte hoofden ongeloofwaardig overkomen, maar volhard in de boosheid en ploeg je door de eerste pagina's. Het verhaal zit prachtig in elkaar, de tekeningen zijn wat gedateerd maar van een schoonheid die men tegenwoordig nog zelden ziet.

Elke liefhebber van het 'betere' stripverhaal (en ik wik mijn woorden) heeft hiermee een prachtexemplaar in zijn boekenkast waarmee je alles te weten komt over de strapatsen van Roodbaard, Baba, Driepoot en Erik, het adoptiekind van Roodbaard.
En op het einde van deze integrale reeks kan je genieten van een prachtige zeeblauwe muur tussen de A en de B. ;-)

Voor een preview van dit album verwijs ik graag door naar de website van Sherpa. Die bieden een pdf aan met de eerste 10 pagina's van het album (niet de extra's die in het originele daarvoor komen)[/quote]



Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.