Recensie

Junker 1 Een Pruisische blues


In den oude tijd, de Pruisische tijd, was het behoren tot een adellijke familie niet geheel zonder consequentie. In de familie van Ludwig is de vader een oorlogsinvalide (een been verloren), de moeder een vrouw die niet gelukkig kan zijn en de grotere broer, Oswald, een volbloed macho. Immers, opgroeien tussen enerzijds de verhalen van het indrukwekkend oorlogsverleden van de familie en anderzijds de verwachtingen om nog beter te doen, laat zijn sporen na. Ludwig, de hoofdpersonage, daarentegen is een bescheiden, passieve jongen tot groot verdriet van zijn vader. Beide broers worden naar een gerenommeerd cadettenschool gestuurd en geheel volgens de verwachtingen vindt Oswald al vlug zijn draai en is het voor Ludwig een zeer moeilijke aanpassingsperiode. Maar dan worden er stokken in de wielen gestoken: wat de broers te weten komen over hun moeder zorgt er voor dat Oswald los slaat en dat zijn gedrag volledig ontaardt, terwijl Ludwig zijn niche lijkt te vinden, met name scherpschutter zijn. Dat laatste staat natuurlijk ver af van de roemrijke cavalerie-aanvallen (per paard en met zwaard) en zorgt toch voor conflicten met de traditionele familie-waarden.

http://www.fcbd.be/sites/default/files/albumcovers/voorbeeldpaginas/FCBD_BW_2014_blloan_junkers_v3-4_0.jpg

Het is in de grond een verhaal over hoe men man werd in het Pruisische rijk. Maar het leven staat niet stil, de mannen die hier nu gemaakt worden zullen toch anders zijn dan de vorige generatie. De traditionele waarden staan onder druk en tijdens deze onstabiele periode groeien de twee jongens op. Wie zal het uiteindelijk maken in deze nieuwe wereld? In die zin, is het tevens een klassieke strijd tussen de macho en de nerd en dat avant la lettre. De keuze van het strijdperk, zowel plaats als tijd, maken het wel bijzonder interessant. Het is een deel van de geschiedenis waar ik maar weinig van weet en dat is een leuke kers op de zeer lekkere taart.

http://www.fcbd.be/sites/default/files/albumcovers/voorbeeldpaginas/FCBD_BW_2014_blloan_junkers_v3-6.jpg

Spruyt heeft gekozen voor blauw als hoofdkleur. Het geeft net iets meer kilte aan de school en zijn atmosfeer en wordt als ronduit koud ervaren tijdens de afstandelijke familie-momenten. Het is die kleurtoets die het juist allemaal iets erger maakt en de impact op Ludwig van alles wat er rond hem gebeurt op waarde schat. De eerder minimalistische stijl benadrukt die afstand en koude des te meer. Het was geen gemakkelijk leven, maar oh zo interessant om het mee te maken... van op een veilige afstand.

In het kort: fascinerend verhaal dat uiterst meeslepend gebracht wordt.Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.