Recensie

De verschrikkelijke paus 3 De verderfelijke deugd


Deze op zichzelf staande reeks kan je eigenlijk beschouwen als de tweede cyclus van Borgia. Het vierdelig epos over paus Alexander VI. Die was aan de macht gekomen door omkoping, verraad en sluwe listen en hield er een hele hofhouding op na. Hij was ook niet schuw van de vleselijke liefde en had dan ook ettelijke kinderen die hij allemaal een functie bezorgde, zo was een van zijn zoons kardinaal. Scenario’s boordevol wellust en gruwelijke slachtpartijen hebben de voorkeur van Jodorowsky. Mooie naakte dames tekenen in onwelvoeglijke houdingen is een specialiteit van Manara. De heren amuseerden zich waarschijnlijk erg bij het maken van deze serie.
Blijkbaar kreeg Jodorowsky er geen genoeg van en maakte hij een soort van vervolg, dat gaat over de aartsvijand van Borgia die na diens dood de macht greep in het Vaticaan: Della Rovere ofte paus Julius II. Je kan dit verhaal beschouwen als meer van hetzelfde met twee grote verschillen: de tekeningen zijn van de hand van Theo, die ook al een prachtige reeks in dezelfde periode tekent namelijk “de lemen troon”. Het tweede grote verschil is dat Julius hier wordt voorgesteld als een man die de Griekse beginselen prefereert boven de vrouwen. Jodorowsky baseert zich deels op de werkelijke geschiedenis, zo is Della Rovere paus geworden via omkoping en deden er geruchten de ronde dat hij mannen wel zag zitten maar hij had ook minnaressen en kinderen, maar dit komt hier niet ter sprake. In het eerste deel werd verteld hoe Della Rovere eindelijk paus Julius II is geworden. In het tweede deel stond zijn relatie met zijn jonge minnaar Aldosi centraal. Hij kon Julius overtuigen om met hem te trouwen zodat hij pausin kan worden, maar dat is niet naar de zin van de rest van de Della Rovere clan. Het huwelijk was dan ook van korte duur doordat Aldosi werd vermoord. Julius II deed zijn naam als verschrikkelijke paus alle eer aan door zijn familie op wrede manier te straffen. In dit derde deel is macchiavelli aan het woord. De filosoof weidt uit over Julius II terwijl hij tussen de brede dijen van enkele prostituees zijn lusten bot viert. Enerzijds gaat het over de heroveringen van Pauselijk gebied dat Alexander VI was kwijt gespeeld. Door politieke listen slaagt Julius II er in om zowel de Franse als de Spaanse koning voor zijn kar te spannen maar er toch maximaal van te profiteren. Anderzijds is er in het Vaticaan een spanningsveld ontstaan tussen de schilders Rafael en Michelangelo. Zij zijn door Julius aangesteld om het Vaticaan te vernieuwen maar zijn erg jaloers op elkaar omdat ze alle twee dingen naar de gunsten van Julius II.

Kortom dit is weer vintage Jodorowsky en de tekeningen van Theo zijn ook weer pareltjes. Het is wel beter om dit stripverhaal niet cadeau te doen aan je oer katholieke oma of ze overleeft het niet!



Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.