Recensie

Multiversity (Lion) 1 Het huis der helden


Van RW uitgeverij ben ik gewoon om mooie hardcover-bundelingen in handen te hebben. Deze Multiversity vormt daar een uitzondering op met z’n 48 pagina’s tellende softcover-uitgave op comic-formaat. Persoonlijk vind ik het een mindere keuze om de 9 delen die in deze reeks gaan verschijnen niet in één album onder te brengen. Akkoord, het betreft telkens een afzonderlijk en afgerond verhaal, maar het had de prijs wel kunnen drukken. Een keerzijde ging zijn dat er wat langer geduld moest geoefend worden want deze 9-delige reeks wordt pas midden april 2015 afgerond. En nu kan ik me wel voorstellen dat niet iedereen dat geduld kan opbrengen...
http://cdn.bleedingcool.net/wp-content/uploads/2014/08/Image-71-600x361.jpg
Multiversity speelt zich af in het DC Multiversum ‘The New 52’, een volledige make-over van 52 reeksen van de meest uiteenlopende superhelden in diverse universa die elk op een andere frequentie trillen. Deze nieuwe publicaties die startten in 2011 moesten een nieuw publiek aantrekken. Multiversity brengt een gelimiteerd aantal verhalen dat zich afspeelt over verschillende van die werelden heen. In het door Grant Morrison geschreven en door Ivan Reis (Aquaman, Justice League,...) getekende eerste verhaal, ontdekt President Superman van Aarde-23 een gevaar dat alle werelden bedreigt. Enkel een team superhelden uit diverse werelden kan de confrontatie aangaan, zonder garantie op succes echter.
http://abload.de/img/themultiversity1-2hks58.jpg
Met dit eerste album had ik toch wel enige moeite. Niet alleen was het verhaal behoorlijk complex om te volgen, ook ontbrak ik duidelijk kennis omtrent een aantal van de ten tonele gebrachte superhelden. Een paar maal herlezen bracht gelukkig wel enig soelaas. Toch blijft het gevoel dat ik enkele belangrijke zaken over het hoofd zie en dat is natuurlijk wel jammer.

Over de tekeningen ben ik dan wel weer erg te spreken. De openingsscène bijvoorbeeld vond ik subliem. Je krijgt er -letterlijk- de kriebels van in je haar. Doorheen het hele album zie je dat er heel wat werk is gestoken in de opbouw en uitwerking van dit verhaal. Er wordt op geen detail of complexe achtergrond min of meer gekeken en ik heb sommige pagina’s dan ook voor langere tijd bekeken. Iets wat ik niet altijd doe...
http://www.rwedizioni.com/media/multiversum-kaart.jpg
Tot slot nog even meegeven dat op https://www.youtube.com/watch?v=Opoc-AjMlww een vriendelijke dame uitlegt wat je kan ontdekken op de Multiversity-kaart die zich op de binnencover bevindt. Blijkbaar zit bij bepaalde exemplaren van deze uitgave een niet-vertaalde kaart (binnencover). De uitgever heeft laten weten dat iedereen die in dit geval verkeert, zijn of haar exemplaar probleemloos kan inruilen tegen een correct exemplaar!

Besluit: duidelijk voer voor de fans van ‘The New 52’ van DC. Wellicht niet aan te raden voor beginnende DC-liefhebbers.

Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.