Recensie

Superman (Lion) 2 Geheimen en leugens


De tweede bundeling van Supermanverhalen door RW/Lion is een feit. Retourtje hel, De buitenstaander, Geheimen en leugens (1 en 2), Gevecht, Thuis en Beschermer van mensen vormen de 7 verhalen uit dit album.
http://media.dcentertainment.com/sites/default/files/GalleryComics_1900x900_20140108_SM_v2_52ba6e0a3165c2.34423508.jpg
“Er is een alien onder ons” titelt de achtercover. Alsof iemand daar nog aan twijfelt! Geen mens immers die niet beseft dat Superman niet van deze wereld is. Zijn krachten zijn bijna oneindig en je zou denken dat niets of niemand deze held er onder kan krijgen. Wat moet een auteur met zo’n wezen dat zowat onkwetsbaar is, sneller dan wat dan ook en bovendien nog uiterst sympathiek ook? Niet eenvoudig, maar gelukkig zijn er buitenaardse wezens, creaturen van andere (parallelle) universa en gemuteerde mensen die het leven van Superman moeilijk (of moet ik zeggen avontuurlijk) kunnen maken. Feit is dat ze de held der helden niet veel rust gunnen.
Of er wel weerwerk is tegen de Man Van Staal? Tja, er blijken genoeg personages te verzinnen die toch het nodige weerwerk kunnen bieden aan dit superwezen. Als er iets is dat je de bedenkers van superheldenverhalen moet nageven, dan is het wel hun schier onuitputtelijke voorraad aan fantasie om eigenschappen toe te dichten aan allerlei fantastische wezens. Die zijn, toegegeven, wel eens geleend uit andere reeksen. Maar dat mag de pret niet drukken. Het zorgt ervoor dat er nieuwe en vernieuwende verhalen blijven komen die de lezer kunnen bekoren. Zo dus ook in dit album…
Maar het meest positieve vind ik wel de diversiteit aan verhalen. Naast de gevechten tegen allerlei creaturen, maken de auteurs ook werk van het uitlichten van andere problemen zoals de moeilijkheid van Superman om tussen de gewone mensen te leven en zijn angst voor de (roddel)pers. Zijn ‘gewone’ leventje loopt dan ook even vaak moeilijk als zijn leven als held.
http://img2.wikia.nocookie.net/__cb20120627173117/marvel_dc/images/3/33/Superman_Vol_3_10_Textless.jpg
Om nieuwe lezers gerust te stellen: een achtergrond is bij de meeste van de 7 verhalen zeker geen must. De vage wetenschap van wie Superman nu eigenlijk is, volstaat. En geef toe: als je dat niet weet, kom je zelf van een andere planeet! Soms passeren er echter wel enkele personages uit andere heldenverhalen die een niet-kenner de wenkbrauwen zal doen fronsen. Gelukkig zonder dat dit een grote impact heeft op het leesplezier.
http://is4.mzstatic.com/image/pf/us/r30/Publication4/v4/40/e0/39/40e03988-a167-97f1-f1d3-1f795037cc25/016.480x480-75.jpg
Ook de grafische kant is meer dan in orde. De tekenaars van dienst weten ondanks de moeilijke en realistische tekenstijl toch een behoorlijk consistent geheel te brengen. Als je er niet speciaal op let, heb je nauwelijks door dat het om verschillende tekenaars gaat. Enkel bij het laatste deel valt het misschien wat meer op.
http://28oi.ru/uploads/assets/items/c/ca70d73d5f9b62a9b31b5c77b2d2e0a94a539534.jpg
Besluit: RW Lion weet duidelijk waarmee ze bezig zijn. Voor een te rechtvaardigen prijs bieden ze prachtige albums die heel wat leesvoer bieden. Zij bedienen eindelijk een publiek dat het vroeger vooral moest hebben van Engelstalige uitgaven of van sporadisch verschijnende boekjes. Nu is er toch zekerheid en de liefhebbers van comics zijn alweer verwend.Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.