Recensie

Metronom' 3 Operatie zelfmoord


Een zeer bleek vooruitzicht, dit beeld van een nabije toekomst: er heerst een totalitaire dictatuur. En zoals wiki aangeeft, betekent dit weinig goeds: bij totalitarisme wordt de heersende ideologie in een totalitaire staat gepropageerd als de enig mogelijke weg naar een betere toekomst. Het is een systeem waarbij de staat bijna volledige controle heeft op het dagelijks leven van mensen, zowel in politiek, cultureel, filosofisch, godsdienstig als in sociaal en economisch opzicht.

https://i.ytimg.com/vi/Ql8Grj3oMrc/mqdefault.jpg

De indoctrinatie is alom en constant aanwezig. Maar toch zijn er nog een aantal mensen die zich vragen stellen en niet zomaar met alles akkoord gaan. Natuurlijk zijn zij niet graag gezien en wordt er jacht op hen gemaakt. Lynn is ergens wel tegen de huidige toestand, maar niet genoeg om er daadwerkelijk iets aan te doen, tot haar man opgeofferd wordt voor het grote goed. Floréal daarentegen heeft als kritische journalist wel een principieel standpunt ingenomen tegen de staat. Ze hebben elkaar gevonden, in hun ondertussen nutteloze zoektocht naar de man van Lynn. Maar de staat houdt hen in het oog en wil hen nu gebruiken. Ze worden opgepakt en Lynn krijgt iets ingespoten waardoor ze nog maar een paar dagen te leven heeft of tot ze het tegenmiddel krijgt. En om dat te krijgen moeten ze een ondergedoken wetenschapper, waar de machthebbers vragen voor hebben, opsporen en uitleveren. Het spel start.

http://www.bdfugue.com/media/catalog/product/9/7/9782723485357_p_3.jpg

Er is wel enige herkenning van het plot, daar een bekende film ook zo een plot heeft gebruikt van een ingespoten virus (Mission: Impossible II) maar laten we ons daar niet al te blind op staren, de setting en de achtergrond is totaal anders en levert net de juiste atmosfeer op om volop te supporteren voor Lynn en Floréal. Ik hoop echt dat het totalitair regime, eerder vroeger dan later als het kan, in elkaar stort. De opzet van het verhaal, de kristallisering van de goede en slechte zijde is dan ook zeer succesvol en overtuigend.

De tekenstijl van Grun is elegant en gedetailleerd, waardoor deze wereld zeer geloofwaardig is en toch steeds iets optimistisch draagt. Ook de inkleuring sluit hier op aan, soms blauw en koud, maar heel dikwijls sluipen er toch al vlug warme kleuren binnen. Je voelt aan dat het wel goed zal komen, ondanks het punt waar we nu zitten in het verhaal.

In het kort: leuke sci-fi





Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.