stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. Daarom vragen wij u vriendelijk uw ad blocker uit te schakelen op deze site. Bedankt voor uw steun.

Recensie

Joris Jasper A1 Eerste avonturen


Anno 2015 kan men in stripland echt niet om de integrales heen. Leuk daarbij is dat ook oudere verhalen worden opgepoetst en zo niet enkel de kans wordt geboden aan lezers van de jongere generatie om deze verhalen die deel uitmaken van het francobelgische striperfgoed te ontdekken, maar ook aan oudere lezers de kans biedt hun vaak kapotgelezen albums te vervangen door een mooie hardcover uitgave.

Johan en Pirrewiet, Guus Slim, Baard en Kale, Roodbaard, Tanguy en Laverdure, ze passeren het rijtje, net zoals De Beverpatroelje van MiTacq.

Reeds in de jaren tachtig, in 1 van de periodes van striphoogconjunctuur, had Dupuis begrepen dat integrales interessant waren. Buck Danny en Guus Slim zijn misschien wel de meest bekende voorbeelden hiervan. Ook MiTacq werd niet vergeten: Joris Jasper kreeg een prachtige integrale waarin de eerste 3 verhalen gebundeld werden.

Deze verhalen verschenen initieel in Pilote tussen 1959 en 1966. Ze waren nooit eerder in het Nederlands in albumvorm verschenen.

Joris Jasper is een éénling, die houdt van de natuur en kamperen. Hij beleeft spannende rechttoe rechtaan avonturen met tegenstanders die uit het misdaadmilieu komen, oud-Nazi’s, of afstammelingen van de Tempeliers zijn. De scenario’s van Charlier staan garant voor de nodige spanning en goede opbouw.

Te vermelden dat ook de vaak vergeten René Follet mee heeft gewerkt aan het 3e verhaal, Het geheim van de Tempeliers.

Het is een prachtige uitgave in extralarge formaat waarin de tekeningen tot hun recht komen. MiTacq gebruikt de techniek van gewassen inkt, waardoor de grijstinten bijna een hoofdrol krijgen!De oplage bedroeg indertijd 1500 exemplaren en ik heb geen weet van enige heruitgave.
Zonde dat dit topalbum hierdoor geen breder publiek kan bereiken.
Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.