Recensie

De joodse brigade 2 TTG


De tweede wereldoorlog heeft een enorme aantrekkingskracht uitgeoefend op het culturele leven sindsdien. Denk maar aan de Cobra-artiesten die hun afgrijzen via hun kunst lieten blijken. Films, uiteraard, en ook literatuur. Strips bleven niet uit. In een eerste periode waren het vooral verhalen over helden die als voorbeeld voor de jeugd konden dienen. Denk maar aan de eerste 6 albums van Buck Danny.

Pas later kwamen ook andere aspecten aan bod. De gruwel van de holocaust, nergens aangrijpender te ervaren dan in Maus. Of de atoombomverschrikking, in Gen Barrevoets in Hiroshima.

Maar aan elke oorlog komt een einde, gelukkig maar. De doorgemaakte gruwel, de angsten, het blijft mensen evenwel tekenen. De optimisitische Gen slaagt daar in Hiroshima vrij goed in, hij overwint alle tegenslagen. In Warnauts’ en Raives’ Na de oorloggaat het sommigen al veel minder goed af.

De Joodse brigade van Marvano belicht een ander aspect van deze vroege na-oorlogse periode. Het chaotische Europa is het decor van een zoektocht van Joden naar overleven en overlevenden, vriend of vijand. Het toont hoe gealliëerden een andere agenda dienden dan wat de Joden verhoopt hadden.

Tegen de achtergrond van een spannend verhaal naar een oud-nazi wordt de vrede ontdaan van alle romantiek en in de hardheid van het bestaan verbeeldt.

Marvano (Mark Van Oppen) is met dit na-oorlogse epos niet aan zijn proefstuk toe wat betreft de thematiek van de tweede wereldoorlog. Na zijn vroegere fase die science fiction gericht was begon hij begin jaren negentig met het drieluik Berlijn. Het eerste album De zeven dwergen is het enige uit zijn oeuvre dat over de oorlog zelf gaat.

Nadien volgde het drieluik Grand prix, nu ook als integrale te krijgen. Ook al zijn er verwijzingen in de Joodse brigade naar Grand Prix (hoofdpersonage Leslie Tolliver, en ook een paar situaties worden in herinnering gebracht) toch moet je dit verhaal niet als een vervolg zien. Het onderwerp is totaal anders. Maar ja, ook de wereld is veranderd, de mensen, en hun gedragingen.

Het verhaal is bijzonder boeiend en behandelt een onbekend stukje van een niet zo heel ver voorbije geschiedenis. De tekeningen van Marvano en de inkleuring maken het meer dan de moeite waard. Als spannend verhaal, als tijdsdocument, als iets om eventjes stil bij te staan.

Als leuke knipoog van Marvano naar het Belgisch striperfgoed herkent de niet eens zo aandachtige lezer enkel bekende figuren: Jommeke, Filiberke en Pekkie; maar ook Prof. Mortimer.




Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.