stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. We hebben de advertenties uitgeschakeld, maar misschien wil je overwegen de site te steunen met een gift?. Meer info?

Recensie

Zoo INT 1 Integraal


Het minste wat je van het oeuvre van Frank Pé kan zeggen is dat het niet opvalt door kwantiteit, daarentegen des te meer door kwaliteit.

Juist geteld 9 Nederlandstalige albums prijkten er tot voor kort in mijn boekenkast. Hiervan is Vincent Mores 1 Achter tralies een buitenbeentje. Het is immers vooral een avonturenverhaal. Maar zelfs hier blijkt reeds de liefde van de auteur voor natuur, in de eerste plaats dieren.

Dit komt nog meer tot uiting in de onvolprezen reeks Ragebol. Ook hier is elk album weer een ode aan fauna en flora.

Een logische evolutie brengt de auteur om ook zijn liefde voor de mens tot expressie te brengen in Zoo. Dat de dieren ook hier een prominente rol krijgen laat de titel al vermoeden. Maar in de zoo wonen, LEVEN, ook 4 mensen. Elk met hun eigen vreugdes, angsten, verdriet. Het leven dus.

Deze idyllische wereld wordt wreed verstoord door de gruwelen van wereldoorlog 1. De tragiek van de op het slagveld zoekende Anna, ploeterend door de modder, staat in schril contrast met de eerdere wereld van geluk en levensvreugde. Hierdoor grijpen de tekeningen, vaak zonder tekst, ook zo aan.

De tekeningen van Frank zijn prachtig en tonen alle emoties op de juiste manier. De aardse tinten passen wonderwel.

http://www.stripspeciaalzaak.be/beelden/Toppers/FransenTop/albums/027_Zoo1_p1.jpg

Goede wijn behoeft geen krans, je moet die savoureren. En dat is ook wat je ten volle kan doen door deze reeks te (her)lezen. De recente integrale biedt voor nieuwe lezers de kans om kennis te maken. Anderen die al de verzorgde hardcovers uit de Vrije Vlucht collectie van Dupuis in hun bezit hadden zullen deze fraaie integrale met plezier verwelkomen. Het verhaal lijkt nog veel krachtiger door het in 1 album te bundelen, en als bonus komen er nog een tiental pagina's dossier bij. Hier zijn het vooral de schilderijen die de moeite waard zijn, echte achtergrondinformatie ontbreekt helaas.

Het tiende album van Frank in mijn kast is een bekroning voor zijn oeuvre tot op heden. Een must have voor wie van deze auteur houdt!Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.