Recensie

Philemon (HUM!) 7 De Simbabbad van Batbad


Als kind midden de jaren 70 was het makkelijk om in strips geïnteresseerd te raken. We hadden liefst 3 stripweekbladen thuis: Kuifje, Robbedoes en Tina. Daarenboven waren er de dagelijkse afleveringen in de krant van Suske en Wiske, Robert en Bertrand, Rode Ridder en Nero. Aan leesvoer dus geen gebrek. Nog steeds heb ik een groot interesse voor alles uit die tijd, niet enkel uit nostalgie.

1 van de auteurs die evenwel steeds onder mijn kinderlijke radar is gebleven, of moet ik zeggen erboven, is Fred. Deze Parisien van Griekse afkomst werd geboren in 1931 en is dus een generatiegenoot van mensen als Aidans, Berck, Godard of Deliège,

Fred mikte ook niet op een publiek van tienjarigen. Zij (en ik dus ook toen) zouden maar raar opkijken moesten ze een verhaal van Philemon lezen.

Philemon is een adolescent die door gebruik te maken van doorgangen op fictieve eilenden belandt. Deze hebben allemaal het uitzicht van een letter. Het geheel van letters vormt niet het alfabet, maar wel het begrip "ATLANTISCHE OCEAAN".

Zowel in de thuiswereld als op de eilanden overheerst een surreëel gevoel, bijna absurd. We ontdekken in dit album hoe het zit met eb en vloed, wie en wat daarvan de oorzaak is, hoe mist ontstaat op zee.

De titel verwijst naar de verhalen uit 1001 nacht. Simbabbad is een vleesgeworden woestijn. Batbad een stad als fata morgana.

In een tweede verhaal helpt Philemon een heks wiens plaatje (de tekening van de pagina) is omgevallen. Uit dankbaarheid neemt ze hem mee om zijn beloning in ontvangst te geven. De stripfiguren worden op die manier niet enkel weergegeven in getekende plaatjes, ze leven er ook echt.

De tekenstijl van Fred is moeilijk uit te leggen. Het oogt simpel en is het juist om die reden niet. Ontdaan van alle ballast en onnodige achtergronden heeft elk detail dat wél wordt weergegeven een belang en dus kan je het maar beter bekijken ook.

http://www.lesinrocks.com/wp-content/thumbnails/uploads/2013/04/philemon604-tt-width-604-height-404-lazyload-0-crop-0-bgcolor-000000.jpg

De reeks Philemon is in het verleden nooit volledig vertaald geraakt in het Nederlands. Uitgeverij HUM! heeft het ambitieuze project opgevat daar nu verandering in te brengen. In fraaie hardcovers kunnen we op termijn hopelijk de hele reeks ontdekken. Op de ruggen van de albums geen cijfers om de volgorde aan te geven, wel letters. In de juiste volgorde gezet vormen zij, U raadt het al, "ATLANTISCHE OCEAAN".

Voor echte stripliefhebbers!





Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.