Recensie

Angel Wings 2 Black widow


http://i63.tinypic.com/muhfy8.jpg
Pagina 40: een P-38 Lightning der Burma Banshees escorteert een C-46 Whale boven de Himalaya; © Romain Hugault, 2015

"Black Widow", het tweede deel uit de Angel Wings trilogie, is nog spannender en nog beter getekend dan deel 1 "Burma Banshees", hoewel die al zo goed is getekend.
Als het aan Romain Hugault en aan Yann ligt, gaan ze ook na deze trilogie verder met Angel Wings, afgaande op het interview in het Franse stripmagazine Casemate (nr. 72). Met aanpak als bij de Buck Danny Classic en Tanguy & Laverdure Classic spin-off series (sprongen in de tijd).

In Frankrijk is "Black Widow" verkrijgbaar in 3 albumuitvoeringen, waarvan 2 speciale uitgaves:
http://i67.tinypic.com/2ii8xua.png

Heb dit keer gekozen voor de groter formaat en ongecensureerde special-edition (midden). Is tevens inclusief een gratis kleurenposter (op formaat 69 x 99 cm.). Angela "Angel" McCloud ligt hierop afgebeeld, zonnebadend op één van de vleugels van haar DC-3 Dakota, uiteraard op z'n Romain Hugaults....
In de standaard hardcover zit trouwens een gratis kleurenposter met de Piper L-4.
Een kleine censuur t.o.v. het standaard album vindt plaats op plaat 32.
"Black Widow" telt, evenals deel 1, 48 pagina's en die worden ten volle benut: het verhaal start meteen op plaat 1, dus er gaat geen bladzijde verloren aan samenvatting van het 1e deel, zoals bij de pilotenstrip Buck Danny bij een twee- of drieluik helaas gebruikelijk is.

T.o.v. deel 1 komen op dit grotere albumformaat de sublieme tekeningen van Romain Hugault erg goed uit. Overweeg nu om alsnog ook dat deel op groter formaat aan te schaffen. Daar is namelijk nu ook een special-edition van. Formaat van de special-editions is trouwens (Lx B x H) 37,8 x 28,5 x 1,2 cm. (standaard albums: 32,4 x 24,2 x 1 cm.). En de uitgevers hebben blijkbaar vertrouwen in dit album: bij Bulles en Tete in Frankrijk is een 2e speciale uitgave verschenen in een oplage van 200 exemplaren; nog groter: formaat 44 x 31 cm., met 120 pagina's en vele extra's, waaronder een gesigneerde ex-libris.

Voor de luchtvaartliefhebbers komen in dit album o.a. voorbij: P-47 Thunderbolt, P-61 Black Widow (ook op cover album), DC-3 Dakota, C-46 Whale, Nakajima Ki-27, P-40 Warhawk, Rocket Piper L-4 (ook op cover special-edition), P-38 Lightning, Noorduyn Norseman, B-24 Liberator, Kawasaki Ki-45 Toryu. Hier tussen zitten toestellen, die niet tot amper in andere pilotenstrips zijn ingezet. En WO-II flight-jackets: USAF A-2, B-3 en B-10.

http://i68.tinypic.com/219e9gx.jpg
Pagina 28 e.v.: nightfighter P-61 "Black Widow", © Romain Hugault, 2015

In dit tweede deel komen we meer te weten over de WASP pilote en OSS agente Angela "Angel" McCloud. In deel 1 vond ik alles rondom haar toch wat vaag, maar dat heeft scenarist Yann nu goedgemaakt. Angela komt in "Black Widow" trouwens veel zelfverzekerder over. De problemen op de afgelegen basis van de Burma Banshees in de Birmese jungle door een spion en diens saboteurs worden in dit deel opgelost, maar we weten nog steeds niet wat er precies speelt rondom Angela's gedode zus Maureen McCloud. De nachtjager P-61 "Black Widow", waarnaar dit album vernoemd is, heeft daar iets mee te maken.
Roger Wilder, de piloot van deze P-61, is gemodelleerd naar de eigenaar van T-Bird Shop in Parijs. Een bekend adres voor WO-II en Korean-War flight-jackets, een hobby van Romain Hugault, en waar hij op 24 oktober j.l. (promo onderaan) de introductie plus een signeersessie van dit album heeft gehouden:

http://i63.tinypic.com/15n1t0x.jpg

Plaat 37: ook Buck Danny, Jerry Tumbler en Sonny Tuckson van de Flying Tigers bezoeken het concert van Jinx Falkenburg (rechts onder):

http://i68.tinypic.com/dnkidc.jpg

Verder gebeurd er in dit tweede deel meer dan in het eerste deel. En zoals tegenwoordig in TV-series niet meer vreemd is, sterft (sneuvelt) er een hoofdpersonage. Voor plotdetails verwijs ik naar de desbetreffende webpagina van uitgever Silvester.
Voor wat luchtigheid in dit spannende oorlogsverhaal zorgt het gebeuren rondom de USO-artieste Jinx Falkenburg, die we samen met Angela in zeer moeilijke omstandigheden in deel 3 terug zullen zien. Helaas moet hierop gewacht worden tot najaar 2016.

In het tekenwerk van Hugault 2 minpuntjes kunnen ontdekken: op pagina 8b is piloot op voorgrond even groot getekend t.o.v. zijn omstanders en op pagina 28 is de houten handgreep van de Thompson M1A1 scheef getekend. In Yanns plot geen fouten of inconsistenties vastgesteld. Na de teleurstellingen (scenario + tekeningen) met deel 53 en 54 van die andere luchtvaartserie, te weten Buck Danny, vind ik Angel Wings een aangename nieuwe pilotenstrip, en van mij mag deze serie na deel 3 van deze trilogie gecontinueerd worden.

http://i65.tinypic.com/6ih9om.jpg

Angel Wings - "Black Widow", evenals deel 1 "Burma Banshees": een aanrader!

PS
"Jinx Falkenburg presents": affiche première album "Black Widow" in T-Bird Shop - Parijs, 24 oktober 2015:

http://i66.tinypic.com/iv8ie0.png
© Romain Hugault en Boutique T-Bird, Parijs, sept. 2015

Pagina 2: Burma, 1944: USO-artieste Jinx Falkenburg bij de Burma Banshees:
http://i64.tinypic.com/o7ki91.jpg

http://i64.tinypic.com/jil0yq.jpg
© Romain Hugault, december 2014

http://i68.tinypic.com/2ly65au.png
Northrop P-61 "Black Widow", © Romain Hugault, 2015



Dit is een recensie van een gebruiker.