stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. We hebben de advertenties uitgeschakeld, maar misschien wil je overwegen de site te steunen met een gift?. Meer info?

Recensie

Zwijgen als vermoord 1 Zwijgen als vermoord


Een man bekent op zijn sterfbed dat hij zijn schoonzus heeft vermoord, en niet zijn jongere broer. Die had anders wel een bijzonder goed motief, want zijn vrouw had de naam om alles wat een broek droeg van dat kledingsstuk te verlossen, waarna ze over haar uitspattingen vertelde tegen haar echtgenoot.

Maar de moord is al 27 jaar geleden gebeurd en sindsdien leeft Greg ondergedoken. Door de bekentenis kan hij terug naar "huis", het klein stadje Dubbo in het hete Australische binnenland. Daar is echter niets meer zoals vroeger en Greg vraagt zich af wat Ike bezielde om die bekentenis nu nog te maken.

Wat volgt is een prachtig verhaal waarbij je steeds meer inzage krijgt in de complexe verhoudingen tussen de beide broers en hun eega's, toevallig ook zussen. Telkens je denkt dat je weet hoe de zaken zitten krijg je weer een wending en die is maar al te geloofwaardig. Vooral dat laatste maakt dat je op het einde je toch onwillekeurig de vraag stelt wat er in het leven écht is en wat schijn.

Toch zit er een foutje in het verhaal. Gregs onschuld wordt wereldnieuw in Australë in 1970 want hij is dan al 27 jaar op de vlucht. Dus sinds 1943. Op zijn opsporingsbericht staat als geboortedatum evenwel 1928. Dat zal dan toch wel 10 eerder zijn geweest, vermoed ik...

De titel van de strip is bijzonder goed gekozen, ook al is het Franse “Le crime qui est le tien” nog veelzeggender. Maar dat ontdekt U vast zelf wel.

Scenarist Zidrou is van alle markten thuis. Of het deze psychologische thriller is, of een verhaal uit de loopgraven van Wereldoorlog 1. Het alledaagse leven van een doodgewoon gezin uit de jaren 70 op vakantie gaat hem even goed af als een merkwaardig verhaal over een middeleeuwse nar die er niet uit ziet. Alles ligt hem.

http://www.lessentiel.lu/dyim/3568ad/B.M600,1000/images/content/2/5/4/25476064/1/topelement.jpg

Zijn talent om een boeiend verhaal te vertellen is deze keer gekoppeld aan dat van Berthet. Die voelt zich als een vis in het water wanneer een strip zich afspeelt in het derde kwart van de vorige eeuw. Zijn stijl is bijzonder herkenbaar. Gezichten zijn éénkleurig, zonder schaduwspel. En toch zorgt dat niet voor een vlakke uitstraling van de personages.

http://bdzoom.com/wp-content/uploads/2015/10/7347852B.jpg

Dit album verscheen net als het tweelijk Perico in de reeks Zwartlijn van uitgeverij Dargaud.

Een bijzonder geslaagd huwelijk tussen Zidrou en Berthet levert op de valreep nog 1 van de allerbeste strips op van 2015!
Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.