Recensie

Er was eens 5 Het rechtertje van Melun
6 Het beloofde land


21 september 1946, Melun, het gerechtshof van Seine-et Marne. W.O. II behoort tot het verleden. Toch zijn er personen die niet kunnen leven met de buitensporige misdaden van een aantal enkelingen, die op eigen houtje afrekeningen uitvoerden tijdens de bezetting. Eentje van hen is mevrouw Scaffa die haar beklag doet bij rechter Legentil. Zij haalt fel uit naar een aantal individuen, die ze beticht van de moord op haar 19-jarige zoon Robert. Zij wijst met beschuldigende vinger naar Joseph Joanovici, een selfmade zakenman met een enorm commercieel inzicht, die tijdens de oorlog niet alleen de beste maatjes was met de Duitse bezetter, maar ook een vinger in de pap had bij het verzet. Via het verzet kon hij na de oorlog ontsnappen aan het tribunaal. Maar eens rechter Legentil, een rechtschapen wetshandhaver, zijn pad kruist gaat zijn kleine koninkrijkje aan het wankelen. Legentil gaat voor niets of niemand opzij, ontdekt al vlug waar de daders van de moord op Robert vertoeven. Zij wanen zich ongenaakbaar, lachen de rechter in zijn gezicht uit, geven zelfs de moord toe, maar dank zij de steun van Joanovici weten ze aan de klauwen van het gerecht te ontkomen.

http://i.imgur.com/CycMqTt.jpg

Een Joanovici die een aantal machtige personen uit zijn vriendenkring aanspreekt om de zaak te seponeren. Hij drijft het zelfs zover dat ze aanklaagster mevrouw Scaffa en een aantal getuigen onder druk zetten om de aanklachten in te trekken. Met succes zoals blijkt. Met als grootste overwinning, dat rechter Legentil van de zaak gehaald wordt en overgeplaatst wordt. Wat diens woede opwekt, als een ware buldog bijt hij zich na zijn werkuren vast in de zaak. Wat niet alleen hem duur te staan komt, ook zijn gezin dreigt onder te gaan in de kruistocht tegen Joanovici. Toch levert zijn heksenjacht resultaat op, zeker als hij steun krijgt uit onverwachte hoek. Twee mannen leveren hem een lijst met namen met wie Joanovici onderhandelde, de fraude die hij beging en zijn handel en wandel met de bezetter. Vanaf dan komen en barsten en scheuren in het zorgvuldig opgebouwde wereldje van onze zakenman. Zijn hooggeplaatste vrienden keren zich van hem af, nemen de vlucht of plegen zelfmoord. Met als kers op de taart voor Legentil, de verschijning van Joanovici voor de rechtbank. Joseph hoopt dat de rechtbank zijn fouten door de vingers zal zien. Maar eens hij in de gerechtelijke molen is terecht gekomen, ziet zijn verdere toekomst er niet echt rooskleurig uit.

http://i.imgur.com/wTOw2Ox.jpg

Fabien Nury, de scenarist van dienst heeft het geheel gebaseerd op historische feiten. Hij toont ons een man die van alle markten thuis is, die geen onderscheid maakt tussen vriend of vijand. Die zijn neus richt op diegene die zijn fortuin kan vergroten, maar die zich ook perfect weet in te dekken via het verzet om na de oorlog zijn zorgeloze leventje opnieuw op te pakken. Wat buiten de waard, in dit geval rechter Legentil , gerekend is. Die er alles voor over heeft om deze van twee walletjes etende verrader veroordeeld te krijgen. Het scenario is niet alleen gebaseerd op bestaande personen en feiten. Maar werd aangevuld met fictieve personages, verbeelding naar goeddunken en veronderstellingen die het verloop van het verhaal alleen maar verbeteren. De tekeningen van Sylvain Vallée zijn gewoon subliem te noemen. Ze zijn af en geven perfect de jaren na W.O. II weer en tonen wat het scenario niet kan weergeven. De pijn en smart op de gezichten, hun angst en blijdschap en de teleurstelling als Joanovici weer eens aan de arm der wet ontsnapt. De drie vorige albums verschenen bij Standaard Uitgeverij, die in 2011 ondanks het succes de reeks stopzette. Dank zij uitgeverij Saga, de redder in nood, kunnen we kennis maken met de twee afsluitende albums uit de serie. Hoed af voor deze uitgever! WG.

http://i.imgur.com/6qunBu7.jpgDit is een recensie van een gebruiker.