Recensie

Carausius, de Vlaamse Cesar / Dirk, de held van Brugge 1 Carausius, de Vlaamse Cesar / Dirk, de held van Brugge


U kent het wel van De slimste mens: een woordpuzzel waarbij 12 items door elkaar staan en de kandidaat de 4 moet zoeken die bij elkaar horen. Wie aan dit soort kwis wenst, of moet, deelnemen geef ik alvast een mogelijk kwartet dat een oplossing kan zijn: Edgar Ley, Peter Bonte, Dirk Kuypers en Carausius.

Weinig zullen deze 4 namen bij elkaar zetten en toch ligt de link voor mij onder vorm van een fraaie strip.

Auteur Edgar Ley was mij eerlijk gezegd onbekend. Een zoekopdracht op het internet levert weinig op, buiten dat de man in 1917 geboren werd in Peking uit een merkwaardig samengesteld gezin (Waals-Nederlands). Kort na wereldoorlog 2 belandt de man bij Uitgeverij De Vlijt, die van Gazet van Antwerpen, en werkt mee aan De kleine zondagsvriend waarvoor hij een aantal strips tekent.

Eind 49 - begin 50 schrijft en tekent hij de lotgevallen van ene Carausius. Weeral, mij onbekend. Carausius is een Menapiër uit de 3e eeuw na Christus die erin slaagt om een tijdje keizer te worden van een deel van het Romeinse Rijk: Brittanië en noordwest Gallië. De ondertitel is dan ook "De Vlaamse Cesar".

In 1951 verschijnt dan het verhaal van Dirk Kuypers, die in het Brugge van 1594 het verzet leidt tegen de Spanjolen.

Beide figuren zijn nu uit de geschiedenisboeken verdwenen, ik had alleszins van geen van beiden ooit gehoord. Maar in zekere zin kunnen ze allebei worden gezien als Vlaams nationalisten avant la lettre. Toch een merkwaardig gegeven zo vlak na WO2, en in volle koningskwestie.

De verhaallijnen zijn in beide gevallen zeer simpel te noemen. We krijgen een vrij geromantiseerd beeld van de held (in die dagen was een held ook echt een "goeie" in alle beteknissen van het woord).

De tekeningen zijn verzorgd. Ze komen nu heel gedateerd over, maar zijn zeker niet verdiensteloos als je de prille striptraditie van die tijd niet uit het oog verliest.

https://www.lambiek.net/artists/image/l/ley-e/ley_e_carausius.jpg

Maar eerlijk is eerlijk, voor het verhaal of de tekeningen moet je dit werk zeker niet aanschaffen. Wel als curiosum, want het is echt een tijdsdocument. Niet als geschiedenisbron voor de behandelde helden of tijden, wel als bron hoe strips kort na WO2 ook werden gemaakt, los van de grote scholen van enerzijds Marcinelle en anderzijds Hergés klare lijn.

De uitgave is dan wel weer een pareltje. Je krijgt 2 covers. Aan de voorkant voor het verhaal van Carausius, aan de achterkant voor het verhaal van Dirk Kuypers, zonder dat je het album daarvoor ondersteboven moet houden.

Een zeer interessante en ook wel nodige introductie door Wouter Dhaeze schetst wie Carausius écht was, volgens de huidige kennis.

https://www.lambiek.net/artists/image/l/ley-e/ley_carausius2.jpg

De platen zijn bijzonder goed gerestaureerd. Weliswaar merk je in het verhaal van Carausius wanneer de nieuwe jaargang van het tijdschrift De kleine zondagsvriend gepaard ging met een nieuwe lay out, maar dat stoort hoegenaamd niet.

O ja, de 4e link nog verklappen: Peter Bonte is natuurlijk de uitgever van deze bijzondere strip.

En nog een tip: het album werd voorgesteld in het Romeins Archeologisch Museum van Oudenburg, waar ook een tentoonstelling loopt die me wel de moeite lijkt.

Info vindt U hier.



Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.