Recensie

Down Under 3 Terra nullius


De trilogie: ‘Down Under’ voert ons mee naar Australië eind 19de eeuw. Toen nog een Britse kolonie, waar gelukszoekers en gevangenen, waar men niet meteen wist wat mee aan te vangen, een nieuw leven kunnen opbouwen. Een nieuw leven, dat de oorspronkelijke bewoners, de Aboriginals, maar matig kunnen appreciëren. Hun bezittingen, waaronder gronden, waterputten en heilige plaatsen worden zonder pardon door de blanken onder de voet gelopen. Wat dan weer zal leiden tot opstanden en bloedige aanslagen op de blanken. Waarbij tijdens menig treffen tussen beide partijen meestal de Aboriginals het onderspit delven.

http://i.imgur.com/8trxDMF.jpg

Toch zijn er blanken die het goed menen met de Aboriginals. Een van hen is Ian McFarlane, een Schotse migrantenzoon, die na zeven jaar terug keert naar Australië, dit in gezelschap van zijn vriend Alambee, een Aboriginal. Hun gezelschap wordt al snel aangevuld met Lonan O’Farrel, een jonge Ierse wees, die wist te ontsnappen aan zijn begeleider. Ian die hoopt met open armen te worden ontvangen door zijn broer Kyle en zijn vader, wordt meteen geconfronteerd met de keiharde realiteit. Namelijk, met het overlijden van zijn vader en de verdwijning van zijn broer Kyle. Hun familiebedrijf werd verkocht aan Elisabeth Barnes, een keiharde tante, wiens man in ballingschap verblijft in Engeland, en die haar imperium kost wat kost wil uitbouwen. Als Ian ontdekt dat ze op slinkse wijze hun bedrijf in handen kreeg, zweert hij wraak te nemen op Beth. Maar eerst gaat hij op zoek naar zijn broer. Daar Lonan een blok aan hun been is wordt hij onderbracht bij de stam van Alambee. Waarna het verhaal in twee bedrijven wordt opgesplitst. In het ene verhaal volgen we de tocht van McFarlane, die daadwerkelijk zijn broer terug vind, maar eens dit gebeurd is, beland ons gezelschap in meerdere vreemde situaties, die soms te gek om te geloven zijn. Het tweede luik van het verhaal toont ons de tocht van Lonan, die samen met de Aboriginals de wegen der Dromen volgt. Wegen en paden die leiden door de Australische bush en die de herinneringen, daden en scheppingen van de voorouders met zich meedragen. Als het ware ankerpunten van hun verleden, heden en toekomst en van heilige plekken. Plekken die ze met hand en tand verdedigen tegen indringers. Waarbij Logan ondervind hoe de blanken handelen met de Aboriginals. Wat hem bijna het leven kost.

http://i.imgur.com/Ky6XGPm.jpg

Scenariste Nathalie Sergeef werkt met ‘Down Under’ een degelijke en doordachte Australische western uit. Bevolkt met waarheidsgetrouwe figuren die adembenemende avonturen beleven. Het scenario bied meer dan eens aandacht aan de problemen van de oorspronkelijke bevolking. Die omwille van economische belangen steeds verder teruggedrongen worden. Waardoor hun traditionele manier van leven en hun verbondenheid met de natuur voorgoed zal verdwijnen. Tekenaar Fabio Pezzi, weet dit alles indrukwekkend in beeld te brengen. Hij toont ons prachtige vergezichten, weidse vlakten en woestijnen die blakeren in de zon en waar een plots opduikende zandstorm, een ware hel is voor mens en dier. Zijn personages zijn overtuigend, ze weten te boeien, en creëren een aparte sfeer in het verhaal. Eindconclusie: een der betere westerns in het genre, die focust op een uiterst woelige periode uit de geschiedenis van Australië. WG.

http://i.imgur.com/hRaFJrv.jpg



Dit is een recensie van een gebruiker.