stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. We hebben de advertenties uitgeschakeld, maar misschien wil je overwegen de site te steunen met een gift?. Meer info?

Recensie

Amoras INT 1 De complete saga


"Aan Suske en Wiske raakt men niet. Iconen uit mijn jeugd zijn niet moordzuchtig, blote borsten zijn taboe en Wiske is onsterfelijk" Met deze ingesteldheid startte ondergetekende het lezen van deze strip. En neen, behalve de aankoop van een exemplaar voor een tekening van Cambre, verder reikte mijn kennis niet wat betreft Amoras. De vakliteratuur en dies meer waren ondertussen wel al tot mij doorgedrongen, menig forum waaronder ook dat van Stripinfo.be, waren zodanig lovend dat men wel gek moest zijn om Amoras links te laten liggen. Wel laat me dan maar gek zijn.
http://www.cobra.be/polopoly_fs/1.1620032.1367588226!image/3058465016.jpg
Maar hoezeer was ik verblind, dwars en dwaas, kortzichtig en amateuristisch om dit vol te houden. Na het lezen van deze integrale kan ik me wel voor het hoofd stoten om dit zo halsstarrig genegeerd te hebben. Hoe durft een enkeling ook maar om dit epos, deze sidekick, te verwaarlozen, tot aan het wegkijken op beurzen van die tentoongestelde stapels strips en er bijgevolg een beurse nek aan over te houden.

De integrale van Amoras, een klepper van jewelste, een softcover van zomaar eventjes + 300 pagina's, viel in de bus en met een waas voor de ogen, vol vooroordelen begon het lezen. Nog geen tien pagina's verder waren al die negatieve vibes die rond de strip waarden als sneeuw voor de zon verdwenen. Ok, de personages waren een ruwere versie van die uit mijn jeugd, Sus en Wis volwassener en bijgevolg duidelijk seksueel rijp om de stap verder te zetten, Lambik blijft de oen van het verhaal, Jerommeke de spierbundel met veel relativeringszin maar zonder verstand en Sidonia de moederkloek met de charme van een kapstok en toch ook weer niet. Ligt het aan de tekenstijl, de verhaallijn, ... mysterie. Misschien dat dit met de tijd wel zal opklaren na het bezinken van het sublieme verhaal.
http://cobra.canvas.be/polopoly_fs/1.1774106!image/3916829753.jpg_gen/derivatives/landscape670/3916829753.jpg
Het verhaal hoeft waarschijnlijk niet meer verteld te worden, dit blijkt uit de recensies van de vorige delen (2, 3, 4, 5, 6) en het moet me alsnog van het hart dat ik Amoras verkeerd heb beoordeeld zonder deze gelezen te hebben waarvoor een oprecht Mea Culpa.

Eindconclusie: een echte must have, of het nu in losse delen is of in de integrale.

Leuk weetje: Bij deze integrale staan de namen van Marc Legendre en Charel Cambre netjes vermeld onder de grootmeester himself. Noblesse oblige.
http://www.cobra.be/polopoly_fs/1.1620041.1367588939!image/577762872.jpgDit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.