Recensie

Wonder Woman (Lion) 4 Oorlog


Wonder Woman is een wonderbaarlijke vrouw. Niet alleen is ze als dochter van Zeus een (half)godin, ze is in haar godenfamilie ook een buitenbeentje. In het geruzie om de troonopvolging van Zeus denkt zij immers vooral aan het welzijn, en het pure overleven, van het zoontje van haar vriendin Zola, tevens haar halfbroer. Die Zeus heeft er immers een zootje van gemaakt.

En laat nu juist die diversiteit aan nakomelingen voor problemen zorgen in deze cyclus. Apollo heeft dan wel op de troon plaatsgenomen, maar de Eerstgeborene wil best wel een robbertje vechten om zijn erfrecht te bekomen.

Doorheen de gehele cyclus krijgen we de goden uit het Griekse pantheon te zien als ruziemakers, verraders, door ambitie verteerd. Maar er zijn ook positieve kanten, zelfs bij wie je die het minst verwacht: bij oorlogsgod War bijvoorbeeld (in de 1e 2 albums nog vertaald tot "Oorlog", net zoals Artemis eerst "Maan" werd genoemd en nu "Moon").

War heeft nooit zijn sympathie voor stoere Diana verborgen en helpt haar nu ook. De titel van dit album kan dan ook een verwijzing zijn naar zijn prominente rol in deze 5 deeltjes, maar het kan ook slaan op de oorlog die er onder de goden woedt.

Wanneer Diana op het einde 1 van de goden dient te doden zal ze in de toekomst zijn taak toebedeeld krijgen. Benieuwd hoe dat zal evolueren.

Dit album is met slechts 5 issues relatief kort. Maar de cyclus is op het einde wel afgerond, terwijl er toch een duidelijk opstapje naar een vervolg is. De gehele cyclus omvat 4 albums, in totaal 23 issues en een prequel (waarmee het 3e album opende). Je kan ze maar beter alle 4 in huis halen, want het is wel verslavend: je wil weten hoe het zal aflopen. Het is gewoon een boeiend verhaal dat Brian Azzarello ons vertelt.

Is enige voorkennis van het Griekse godendom noodzakelijk? Ja en nee, lijkt me. Het helpt zeker als je een notie hebt van de verschillende goden en hun onderlinge mythologische verhoudingen. Strikt noodzakelijk is het evenwel niet, al zal je dan soms wel eens moeten terug bladeren om zeker te zijn wie met welke naam wordt aangeduid. Maar de Griekse mythologie is bijzonder rijk en mooi, en deze reeks speelt daar gretig op in. Dat het werkt kan ik alvast bevestigen: ik heb al een boek over de Griekse mythologie klaarliggen om mee op vakantie te nemen.

http://static.comicvine.com/uploads/original/13/139483/3061553-5519946763-30577.jpg

Ook grafisch kan het werk overtuigen. Bij momenten heel filmisch , met als toppunt het einde: vol emotie zonder melig te worden. Of we nu in het rijk van Poseidon zitten, of in Londen, de juiste sfeer wordt telkens getroffen.

Op het einde krijgen e als toemaatje nog het volledig uitgetypte scenario van het afsluitende deel 23, waarna de schetsen van Cliff Chiang voor dit deel volgen. Altijd leuk om zien hoe een werk evolueert tussen scenario en uiteindelijke albumversie!



Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.