Recensie

Een beeld van een jongen 1 Een beeld van een jongen


Amerika net na de burgeroorlog. De verovering van het Westen staat volop in de steigers. Het schier oneindige land moet ontgonnen en ontwikkeld worden. Daarom organiseren particuliere organisaties en de regering expedities, om de gebieden niet alleen in kaart te brengen, maar ook om ze te fotograferen. Waardoor de uitzonderlijke schoonheid van vlaktes, heuvels en natuurlijke rijkdommen in beeld worden gebracht. Mede hierdoor zouden mensen extra gemotiveerd worden om zich in het Westen te vestigen. Een van deze expedities is amper drie man groot. Ze bestaat uit fotograaf Oscar, een Ier, op de vlucht voor zijn verleden, en die zich veilig waant bij het uitvoeren van zijn taak. Een job, waarbij hij nauwlettend in het oog wordt gehouden door de betweterige en opdringerige Stingley, de leidinggevende van de expeditie. Hij babbelt aan één stuk, probeert zich populair te maken, maar is bezeten door duistere gedachten en sombere ideeën.

http://i.imgur.com/cGZIr9n.jpg

Als laatste in het rijtje treffen we Milton aan, een jongeman op de vlucht voor zijn familie en behept met bovennatuurlijke gaven. Onwetend van elkaars problemen, die in de loop van het verhaal met mondjesmaat worden vrijgegeven, kwijten ze zich voortreffelijk van hun taak. Alles gaat rustig zijn gang tot ze Comanche gebied bereiken. De indianen verlenen het trio vrije doorgang, maar niet echt van harte. Als er dan ook nog een als een skelet uitziende premiejager en een mysterieuze indiaan opduiken gaat de bal pas goed aan het rollen. Ondanks alle dreiging en tegenstrijdige belangen, voelt Oscar een notoire homo, zich aangetrokken tot Milton. Als Milton zijn gevoelens beantwoord ontdekt Oscar tijdens wat gefrutsel en gefriemel een goed bewaard geheim.

http://i.imgur.com/mG7qnPy.jpg

Het scenario van Loo Hui Phang (‘Een tweede huid’) zit vol onverwachte wendingen, waarbij de lezer al meteen van bij het begin op het verkeerde been wordt gezet. Wie denkt dat hij een klassieke western in handen heeft zal verrast opkijken bij het lezen van het verhaal. We komen dan wel terecht in een onontgonnen gebied, een wilde wereld, maar dan eentje die heel wat mysteries bevat. Aan de ene kant vinden we de (zogenaamde) beschaving, vertegenwoordigd door ons drietal, aan de andere zijde de wereld van de Comanches. Die houden van hun wereld zoals hij is, die rustig hun paarden willen fokken en die hopen dat alles bij het oude blijft. Een utopie zoals al snel blijkt. Als beide werelden met elkaar in botsing komen en elkaar hun visie willen opdringen komt het al snel tot een confrontatie. Een confrontatie die ontaard in een ware nachtmerrie. Toch bevat het scenario niet alleen kommer en kwel. Het bevat een aantal mooi uitgebouwde subtiele erotische en ontroerende momenten tussen Oscar en Milton. Iets wat voor een western, naar ons inziens, wel wat vreemd aanvoelt.

http://i.imgur.com/OyopPwi.jpg

Frederik Peeters (‘Blauwe Pillen’, ‘Aâma’) weet dit alles schitterend uit te tekenen. Hij toont ons krachtige beelden, waarin weidse vlakten en hoge heuveltoppen die oprijzen naar de hemel, het decor zijn voor een vreemd maar fascinerend avontuur. Maar tevens bied Peeters ons een andere wereld aan. Het lijkt wel dat eens het drietal het Comanche gebied binnenrijd, ze zich bevinden op een kruispunt tussen twee werelden. Hun hedendaagse leefwereld en een vreemde wereld waarin magie, ectoplasma’s en sjamanen de loop van het verhaal compleet wijzigen. De mooie evenwichtige inkleuring uitgevoerd in diverse schakeringen creëert ondanks meerdere gewelddadige scènes, een gevoel van zachtheid en tederheid. Vraag ons niet waarom, het is nu eenmaal zo. WG.



Dit is een recensie van een gebruiker.