stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. We hebben de advertenties uitgeschakeld, maar misschien wil je overwegen de site te steunen met een gift?. Meer info?

Recensie

Superman Action Comics (Lion) 3 Het einde der tijden


Sinds 1938 verschene de avonturen van Superman. Eerst in de Action Comics reeks, daarna volgden nog andere reeksen. In 2011 werd er door DC besloten om van de lopende reeksen een nieuwe start te nemen. Dit werd het New52 project. Ook Superman Action Comics was 1 van deze reeksen.

De eerste verhaallijn voor Superman Action Comics werd geschreven door Grant Morrison en omspant maar liefst 18 issues. De laatste 6 zijn gebundeld in het derde deel van de door RW uitgegeven vertaling van Superman Action Comics: Het einde der tijden.

http://4thletter.net/wp-content/uploads//ac16.jpg

Zoals we kunnen verwachten van Morrison krijgen we een bijzonder complex verhaal. Vragen die we ons niet eens stelden bij de eerste beide bundelingen (issues 1-12) krijgen nu een antwoord. Ze maken dat je dit album maar beter aansluitend aan de vorige leest, anders dreig je hopeloos te verdrinken. En zelfs als je het doet zorg je best voor een toestand waarin je je hogelijk kan concentreren.

Wie is immers Mrs. Nyxly juist, de landlady van Clakrk Kent? Als ik U het antwoord toevertrouw helpt het U misschien niet veel verder: Nyxlygsptlnz. En nee, ik heb geen letters vergeten en ben broodnuchter. (Gelukkig kan een doorsnee recensent gebruik maken van ingewikkelde technieken als copy-paste, anders zat ik nu nog de spelling te controleren...) Haar verhaal wordt uitgebreid uit de doeken gedaan en het heeft zijn belang in het geheel. Het is verbonden met dat van, even slikken, Vyndktvx. En die sierde al het allereerste plaatje in de rebooth van Superman Action Comics.

Morrison maakt ook graag een uitstapje naar het verleden van Superman en de ouders van Clark en fragmenten van zijn leven in Smallville. Vrienden als Jimmy en Lois ontbreken evenmin als vijand nummer 1 Lex Luthor. Zelfs Krypton, met de biologische ouders van Kal-El wordt niet vergeten. Of Universo en leden van het Legion of Super-Heroes.

Maar terug naar de complexiteit van het verhaal. Deze is wat mij betreft op het randje. Tijdsprongen, andere universa, en daarenboven gelijktijdigheid van gebeurtenissen maken het geheel ondoorzichtig. Je moet vaker al eens terug in de vorige albums gaan kijken en ik vermoed dat je zelfs met een herlezen nog niet alle subtiliteiten zal ontdekken. Ik zal er alleszins nog meerdere nodig hebben.

En dat is dan ook meteen de beperking voor deze verhaallijn. Je moet bereid zijn om opnieuw en opnieuw en nog maar eens te herlezen, diep geconcentreerd proberen blijven. Wie al eerder verhalen van Grant Morrison las zal dat niet verbazen, maar nu is het nog meer uitgesproken. Ik ben er zeker van dat alles, maar ook echt elk detail, zal kloppen en nodig is. Dat ontrafelen op zich is natuurlijk al een plezier. Het is echter vermoedelijk niet iedereen gegeven.

Het tekenwerk is voornamelijk van de hand van Rags Morales. Zeer verzorgd, mooi uitgewerkt, dynamisch. Kortom, zoals we dat graag hebben.

Neem er dus je tijd voor, zorg dat je niet gestoord kan worden en hou de vorige 2 albums bij de hand!Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.