Recensie

Operatie Overlord 1 Sainte-Mère-Eglise


Operatie Overlord. Het zal velen bekend in de oren klinken. Dit was immers de codenaam waarmee de geallieerden op het einde van wereldoorlog 2 hun invasie in Frankrijk planden.

Ook de naam van het eerste album in deze nieuwe stripreeks, Sainte-Mère-Eglise, klinkt vertrouwd. Was dat niet dat plaatsje waar er een parachutist aan de kerktoren bleef hangen, bij het lossnijden zijn mes liet vallen en daardoor de aandacht van een Duitser trok, waarna hij een schot door zijn voet kreeg? Dat herinner ik me alleszins uit de film D-Day, met cowboy John Wayne als 20ste eeuwse versie van zijn karikatuur. Het echte verhaal van de man aan de kerk kan je hier nog eens nalezen.

Maar het dorpje in Normandië heeft een veel belangrijkere rol gehad: het was nl het allereerste plaatsje in Frankrijk dat door de geallieerden veroverd werd. De titel van dit album is dus een terechte hommage aan dat feit en de mannen die dit hebben mogelijk gemaakt.

We volgen een groep soldaten met hun bevelhebbers tijdens deze herovering, van bij de briefing in Engeland tot aan het verlaten van het dorpje. Door middel van flash backs krijgen we een zicht op wie de met naam genoemde figuren zijn. Ze zijn zo divers als de samenleving: een indiaan, een jood die met de maffia verbonden is, een politie-inspecteur etc. Deze flash backs zijn duidelijk herkenbaar door het beproefde recept van sepia-achtige inkleuring.

Op deze wijze wordt er getracht wat achtergrond te geven die een mogelijk grotere diepgang had kunnen betekenen bij het verhaal. De menselijke kant tonen, want al die soldaten (ja, ook de Duitsers, niet te vergeten) waren mensen van vlees en bloed. Enkelen waren moordmachines, psychopaten, of hoe U dat soort tuig ook wenst te omschrijven. Maar velen wilden gewoon naar huis, weg uit de hel.

Helaas blijft dit toch eerder bij een flauw afkooksel van een al zo vaak herkauwd verhaal van de landing. Er is geen enkele meerwaarde te bespeuren in het verhaal dat Michaël Le Galli ons brengt; nergens enige verbondenheid voor ons als lezer met de figuren, of het gebeuren, te bespeuren.

http://www.bdgest.com/prepages/Planches/1463_P3.jpg

Ook grafisch valt één en ander tegen. Fouten tegen militaire realiteiten stapelen zich op, zoals de manier waarop de paratroopers stellingen innemen zonder enige vorm van dekking, of na het dagenlange slechte weer een jeep die nog geen millimeter in het (verwacht zompige) weiland zinkt.

Kortom, niet meteen een aanrader. Jammer, al de helden, die onze bevrijders waren, verdienen veel beter!



Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.