Recensie

De Rode Baron 1 Tussen de kogels door


De Rode Baron. Sinds mijn prilste kindertijd heeft die naam een zeker ontzag bij me opgewekt. Niet dat ik toen geschiedkundige documentaires bekeek of in de plaatselijke bib uren in gespecialiseerd materiaal zou hebben zitten zoeken. Maar gewoon dankzij Oom Wim die een verhaal aan hem had gewijd.

De details herinner ik me niet meer, maar wel dat hij een Duits piloot was uit WO1 en dat zijn naam Manfred von Richthofen was. Zijn bijnaam dankte hij enerzijds aan zijn adellijke afkomst, anderzijds aan de kleur waarin zijn vliegtuig geschilderd was. Het moge duidelijk zijn, camouflage was nog niet echt een thema.

Over deze man verscheen het eerste deel van een drieluik, uitgegeven door Dupuis. Pierre Veys kiest ervoor om niet een droge opsomming van feiten te geven uit het leven van de Rode Baron. Eerder verrassend worden slechts 2 feiten in dit 1e album onder de loupe genomen. Bij het eerste zien we een jonge cadet op een militaire school die ontdekt dat hij in de hoofden van zijn tegenstanders kan kijken wanneer hij in gevaar is, en zo hun reacties kan voorspellen. Een vorm van intuïtie, zeg maar.

Het andere is het eerste luchtgevecht waaraan hij deel moet nemen. Laten we dat maar het begin van ervaring noemen.

Dat lijken me dan ook de beide elementen te zijn die een goed jachtpiloot succesvol maken: intuïtie en ervaring.

Door op slechts die 2 feiten te focussen in een album van 46 platen zou je al makkelijk kunnen vermoeden dat één en ander saai wordt, maar dat is geenszins het geval. Integendeel, het geeft de kans om veel meer diepgang te bieden en de situaties uit te puren.

Hierbij dient wel opgemerkt te worden dat het geenszins de bedoeling van de auteurs was een correcte historische benadering van de figuur Manfred von Richthofen te brengen, zoals ook vooraan in het album expliciet wordt vermeld.

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/fc/fa/d6/fcfad6787efa6f726b8cadbe64900b89.jpg

De tekeningen zijn van Carlos Puerta. Ze zijn wondermooi! Een halve paginagroot overzicht van Berlijn of een bibliotheek waarin Manfred zit te studeren, je waant je er middenin. Het luchtgevecht boven Brugge is beklijvend. Je waant je als toeschouwer op de Dijver of op een brug over de reien. Alle natuurgetrouwe tekeningen met oog voor detail worden bovendien in een warm coloriet uitgevoerd.

http://static.skynetblogs.be/media/149064/2737186297.JPG

Weer zo een album waarvan je hoopt dat het vervolg er volgende week al komt! Om in huis te halen.

Wie ook het oude verhaal van Oom Wim wil nalezen kan het in dit tijdschrift terugvinden. Behoorlijk confronterend trouwens om je iets uit die tijd te herinneren...



Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.