Recensie

Cabin Fever / Homs 1 Cabin Fever / Homs


Af en toe neem je een strip ter hand waarvan je echt geen idee hebt wat je kan verwachten. Een auteur die je niet kent, werk waar je niet mee vertrouwd bent, zelfs een concept dat je onbekend was. En soms ben je dan geïntrigeerd.

Laat ik beginnen met het concept. Op de jaarlijkse Oslo Comic Expo vindt er de 24 Hour Challenge plaats. Een auteur krijgt juist geteld 24 uur om een strip te maken. Soms lukt de auteur daar ook in, andere keren haalt hij of zij het niet. Het zijn uiteraard geen graphic novels die een paar 100 pagina's beslaan, eerder korte verhalen.

Vermits het in Oslo plaats vindt is het niet te verwonderen dat het ook een Noorse auteur is wiens bijdrage hier nu voor me ligt. Ene Jens Kjartan Styve. Hij heeft een wikipediapagina, maar enkel in het Noors. Hieruit distilleer ik enkel zijn geboortedatum: 1972. Hij is me dus onbekend en daardoor kijk je ook onbevooroordeeld naar zijn album, waarin 2 strips zijn vervat.

Het eerste is Cabin Fever. Het verhaal is dat van een eenzame visser op zee, die in zijn cabine eerst een onderhoud met de Dood heeft om daarna daadwerkelijk met zijn schip te vergaan.

Voor het tweede verhaal, Homs, moet je het album omdraaien en vanachter beginnen lezen. Homs is de bijdrage die Styve dit jaar op de 24 Hour Challenge realiseerde. In Homs, de stad in Syrië die enkele jaren geleden vaker in het nieuws was dan Aleppo, probeert een kind met zijn poes te overleven en toch nog kind te blijven. Wanneer de Dood hem wil komen halen slaat hij eerst op de vlucht, gaat dan het gevecht met de Dood aan en koopt zich uiteindelijk vrij door het symbool van zijn kindzijn aan te bieden.

De verhalen zijn kort en gaan beide over de dood. Dit blijkt een constante te zijn in het werk van deze Noorse auteur. Intrigerend voor een man die in de fleur van zijn leven zou moeten staan.

De verhalen zijn tekstloos en dat is altijd een uitdaging. Een deel van de boodschap kan je missen, of zelfs verkeerd begrijpen. Maar ieder zal er zelf wel die dingen uithalen die voor eigen gebruik passend zijn.

De tekeningen zijn fraai en expressief. Ze bereiken het beoogde doel. De inkleuring is sober gehouden. Elke pagina heeft slechts 1 hoofdkleur, maar dan wel in schakeringen.

Het werk van Jens Kjartan Styve is een ontdekking waard! Zeker als je er rekening mee houdt dat deze beide verhalen op zo korte tijd werden geproduceerd. Bij Cabin Fever werd de tijdslimiet niet gehaald en werkte hij het verhaal later verder af, maar Homs is het resultaat van slechts 24 uren! Het mag gezien worden.



Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.