Recensie

Jan Kordaat - Integraal 2 1946-1950


Eddy Paape neemt het heft over en drukt zijn stempel op de nieuwe Jan Kordaat. De verhalen starten vanuit eenzelfde aspect, Jan Kordaat, agent van een verzekeringsinstelling, maar de tekeningen krijgen een boost. Een vlottere, leesbare tekenstijl met teksten die niet langer de hoofdtoon zijn. Oud Nederlands, ok, maar dat is een gevoelsmatige keuze van de uitgever. En ja, waarom een nieuwe belettering toepassen als je zo dicht mogelijk bij het origineel wil blijven?
http://www.yozone.fr/IMG/jpg/valhardi2_banniere3.jpg
De samenstelling moet een waar huzarenstukje zijn geweest. Veel origineel werk schiet er jammer genoeg niet meer over (of zit dit in portefeuilles van welgestelde medemensen) dus heeft men zich moeten behelpen met de exemplaren waar deze voor de eerste maal verschenen. Voornamelijk de Robbedoes weekbladen van die jaren, inscannen en publiceren. Waar velen kiezen voor een nieuwe inkleuring en, zoals reeds gemeld, vernieuwde teksten die stroken met de huidige Nederlandse taal kiest Scratch/Dupuis voor het originele. En dat is wat men van een integrale mag verwachten. Geen update, versie 2.0 van het origineel maar het rechttoe rechtaan publiceren van hoe het toen in de pers verscheen. Zo was het, zo krijg je het ook. Me love it!

Het dossier is net zo uitgebreid als de vorige maal. 68 pagina's, samengesteld door Christelle en Bertrand Pissavy-Yvernault en met veel respect vertaald door Willem Van Helden. Zowel het schrijven als de vertaling verdienen alle lof. Met een zuivere bibliografie van Paape, aangevuls met foto's, tekeningen en onuitgegeven materiaal... Het maakt deze tweede integrale tot een gegeerd bibliofiel exemplaar.
http://www.yozone.fr/IMG/jpg/valhardi2_banniere2.jpg
De verhalen, verschenen in deze integrale, zijn voor de eerste maal in album samengebracht. Vroeger enkel verschenen in het weekblad Robbedoes, nu bij u in de kast.
Voor de eerste maal? Wel niet helemaal. Van de meeste van deze verhalen is er een illegale uitgave geweest onder de titel "Jan Kordaat en Jefke". Deze waren dan ook beperkt tot een gelimiteerde uitgave van slechts +/- 30 stuks en in het zwart/wit.

Van "De treinramp" uit 1946, slecht 15 platen, over "Jan Kordaat, speurder" uit 1947, 86 platen, tot "Cor Aasgier", 12 platen, alle strips, verschenen in deze periode, komen aan de beurt. Oubollig? Ja en neen. De verhalen zijn nog steeds actueel, de vertel- en tekenstijl zijn ook nu nog van toepassing. Stel dat je de tekeningen adapteert naar onze tijd, dat Jan Kordaat zou bellen met een gsm in plaats van naar een telefooncel te hollen, vliegtuigen, auto's en treinen wat geactualiseerd zouden worden, dan krijg je een verhaal dat evengoed van toepassing is op deze moderne tijd.

Deze integraal is een lijvig werk vol met nostalgie en leert je veel over de "prehistorie" van de Franco-Belgische stripverhalen. En ja, Paape heeft gezorgd voor een ommekeer, de Jan Kordaat zoals die in ons geheugen gegrift is, en niemand die ons dat ooit kan afnemen.
http://www.bedetheque.com/media/Planches/PlancheA_282018.jpg



Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.