Recensie

Buck Danny INT 13 Alerte nucléaire


Buck Danny INT 13 "Alerte Nucleaire"

Zomer 2015: tekenaar Francis Bergèse met de luxe uitgave van bundel "Alerte Nucleaire" (= "Operatie Wereldbrand"):

http://i66.tinypic.com/ibxjzo.jpg

In juni 2015 verscheen bij Dupuis een luxe editie van "Alerte Nucléaire": nummer 13 in de -na 16 delen- in 2008 beëindigde Tout Buck Danny reeks. In de Nederlandse taal is dat Buck Danny Omnibus geworden met ook 16 delen, en dit 13e deel was getiteld "Operatie Wereldbrand".
"Alerte Nucléaire"/"Operatie Wereldbrand" bevat de eerste Buck Danny trilogie, die door Francis Bergèse getekend is met scenario van Jean-Michel Charlier, respectievelijk Buck Danny deel 41 t/m 43 uit de hoofdreeks.
Tout Buck Danny is na een aantal jaren opnieuw, maar dan uitgebreider, als Buck Danny Integrale uitgeven met inmiddels 11 delen. Tot op heden alleen Franstalig.

Deze luxe uitgave is gedrukt op een groter formaat (32 x 24 cm.), weegt 1,15 kg. en de trilogie heeft een nieuwe inkleuring gekregen. Verder heeft CEO Alexandre Paringaux voor deze uitgave Francis Bergèse (74) bezocht. Een verslag daarvan, aangevuld met foto's en afbeeldingen, vinden we in dit album terug. Plus een niet eerder, 9 pagina's tellend verhaal van Buck Danny tijdens de Tweede Wereldoorlog in de Pacific aan boord van de Lexington (CV-6): "Le lâche/ "De Lafaard".
Scenario hiervan is eveneens van Francis Bergèse en de inkleuring is door zijn zoon Frédéric, die trouwens ook de inkleuring van Buck Danny Classic deel 4 ("L'Ile du diable"/ "Duivels Eiland", juni 2017) en Buck Danny oneshot "Les Oisaux Noirs"/"De Blackbirds" (januari 2017) zal verzorgen, gedaan.

Collage van "Le lâche"/"De Lafaard":
https://s12.postimg.org/5b67ujjr1/tbd13_dupuis_2015_short_story_test.jpg

De trilogie is dit keer achter elkaar gedrukt als zijnde 1 verhaal. De bijbehorende drie albumcover ontwerpen zijn over het album verspreid.
Impressie van de nieuwe inkleuring is bij Dupuis te zien: 5 pagina's.
Los van deze nieuwe kleuren is er van deze uitgave ook een zwart/wit versie.

Verschil in album formaat (de gele sticker rechtsonder is te verwijderen):

https://s16.postimg.org/5lt13oqid/resizer_nl0d816d8dbc9eb44.jpg
De nieuwe cover lay-out is stukken overzichtelijker.

Jammer, dat deze speciale editie -na meer dan een jaar op de markt- nog niet vertaald is in het Nederlands. Het album ziet er namelijk prima verzorgd uit en de nieuwe inkleuring vind ik op de meeste pagina's geslaagd. En op dit albumformaat komt het uitstekende tekenwerk van Francis Bergèse ten goede, we zien dat bijvoorbeeld ook bij de "grand-formats" van de pilotenstrip "Angel Wings" van Romain Hugault. Verder had ik liever gezien dat er een interview met Francis Bergèse in deze uitgave gestaan had; nu alleen een biografie over Francis Bergèse.
Over de trilogie is inmiddels genoeg geschreven. Het korte verhaal is boeiend en goed getekend. Daar mag Bergèse meer van tekenen, maar de voltooiing van "Les oiseaux noirs"/"De Blackbirds" deel 1 is het laatste Buck Danny project van de inmiddels 75-jarige Francis Bergèse geweest.

Deze 152 pagina's tellende luxe uitgave ls zeker een aanschaf waard en mooie aanvulling mocht U reeds de slappe kaft versies in bezit hebben van Buck Danny 41, 42 en 43 of Buck Danny Omnibus nummer 13.

N.B.

- Inkleuring toen en nu:
http://i68.tinypic.com/25ajfxg.png

- Twee pagina's van het korte verhaal "Le lâche"/"De Lafaard":
http://i63.tinypic.com/25q3h93.jpg

- De Lexington (CV-6) in "Le lâche"/"De Lafaard":
http://i65.tinypic.com/6eklsx.jpg

- Francis Bergèse signeert dit album (rechts albumcover ontwerp van deel 41):
http://i64.tinypic.com/2d9sq2t.png

- impressie albumschutbladen:
http://i67.tinypic.com/2mq00ab.jpgDit is een recensie van een gebruiker.