stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. Daarom vragen wij u vriendelijk uw ad blocker uit te schakelen op deze site. Bedankt voor uw steun.

Recensie

XIII Mystery 10 Calvin Wax


Dit tiende deel van XIII Mystery is een beetje een buitenbeentje in de reeks. Van de meeste andere delen wordt er vooral diep in het verleden van een bepaald figuur gekeken, maar dit deel focust vooral op het complot van de XX, dat centraal stond in de eerste vijf delen van de reeks XIII. Het hoofdpersonage is Calvin Wax, de nummer 2 van dat complot. De opener van dit album is juist het moment dat hij de tatouage laat zetten! Direct ook het moment dat hij beslist dat president Sheridan van het toneel moet verdwijnen.

Calvin Wax speelt eigenlijk geen zo’n grote rol in de hoofdreeks, hij pleegt zelfmoord na de mislukte couppoging. Maar uit dit album blijkt dat hij niet zomaar de nummer II was, eigenlijk had hij de touwtjes van het complot in handen en koos hij zelf zijn nummer I uit! We zien hoe hij met zijn extreemrechtse ideeën toch een gewaardeerd medewerker (achter de schermen) wordt van William Sheridan en zijn reis naar de hoogste regionen van de macht. De connecties van Wax met de hells angels en de ku klux klan komen daarbij regelmatig goed van pas.

Fred Duval zorgt eigenlijk niet voor een spannend verhaal, maar wel voor heel wat duidelijkheid over het complot, dit past meer in de lijn van het speciale album “het onderzoek”. Voor sommigen zal dit wat ontgoochelend zijn, maar ik vond het leuk om eens dieper te duiken in de beweegredenen van het complot en hoe het ontstaan is. De tekenstijl van Corentin Rouge kennen we al van het gesmaakte Milan K. en sluit perfect aan bij de andere tekenaars van deze reeks.
Dit album is geen knaller geworden zoals de mangoest, en is ook moeilijk lijk te lezen als onafhankelijk album als je de hoofdreeks niet kent, maar het zorgt wel voor heel wat antwoorden die we ons al jaren stellen over het complot!Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.