Recensie

Het narrenschip 5 Puzzel


Een klein koninkrijk met een goedmoedige koning en een listige, op macht beluste grootcoördinator. Twee avontuurlijke jongeren en een iewat onhandig duo overijverige wetsdienaars. Aardgeesten en zelfstandig functionerende robots. De maan die haar vaste baan heeft verlaten. Boze Smurken. … En zo kan ik nog heel lang doorgaan want het enige wat je in dit album niet moet verwachten, is dat je lang met een zelfde situatie zal geconfronteerd worden. Het minste wat je dus kan zeggen is dat Turf over een eindeloze fantasie beschikt. Hij creëerde met Narrenschip een eigentijds sprookje dat de lezer meesleurt van de ene verwonderlijke en ongeloofwaardige situatie in de andere.
http://www.bedetheque.com/media/Planches/nefdesfous05p.jpg
De reeks van Turf heeft er in het Nederlandstalig gebied al een helse rit opzitten. Begonnen onder uitgeverij Blitz in het jaar 1994 (jawel, u leest het goed), werd het in 2015 opnieuw opgepikt door Daedalus, die gelukkig voor ons onmiddellijk ook voorzag in een heruitgave van de eerste 3 delen. Na 20 lange jaren wachten bereikte ons vorig jaar ‘Werk aan de winkel’ en nu dus ook ‘Puzzel’. Wie met deze reeks wil starten, kiest trouwens best uitsluitend voor de albums van Daedalus want er zitten wel wat opvallende verschillen in de vertaling ten opzichte van de uitgaves van Blitz.
Puzzelstukje na puzzelstukje worden kleine onthullingen gedaan over Gekwater (in de oude vertalingen gekend als Mallewaatren) waardoor langzaamaan het grotere plaatje duidelijker wordt. De vele kleurrijke figuren spelen elk hun cruciale rol in dit epos en vermaken elk op hun manier de lezer. Ook daar zijn de verrassingen legio. De koning bijvoorbeeld, is ondanks zijn pyjama-look en vaak kinderlijke besluiten minder dom of naïef dan je op het eerste zicht zou denken. Door alle details in je op te nemen, zoals kleine opmerkingen of gedragingen, kan je de karakters doorgronden en situaties beter inschatten.
In z’n totaliteit is dit puur, klassevol entertainment met een tijdloos karakter waardoor dit album (en de reeks in z’n geheel) na 12 (voor het eerste album zelfs 23) jaar nog steeds een topper is.
http://www.planetebd.com/dynamicImages/album/page/large/13/album-page-large-1396.jpg
Nog even iets over het grafische aspect: de tekenstijl is karikaturaal en doet kinderlijk aan. Toch pent en schildert Turf geen eenvoudige pagina’s neer. Door een doordacht gebruik (of net niet) van dunne omlijningen, gecombineerd met een aangenaam en fris kleurenpalet, creëert hij een uiterst vrolijk aandoend verhaal. Maar laat je daardoor echter niet misleiden...

Besluit: een zalige vertelling waarvan ik snak naar het vervolg. Laat de vertalingen van de laatste 2 nummers maar snel aanrukken...Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.