Recensie

Uur U 9 Apocalyps in Texas


Kantelmomenten in de geschiedenis. Je hoort het wel vaker zeggen. Maar iets wordt maar een kantelmoment indien de geschiedenis volledig anders zou zijn of worden indien het moment waarvan sprake anders was verlopen.

Dat is het uitgangspunt van de reeks Uur U. Belangrijke momenten uit de 20e eeuw verlopen anders dan hoe het was en de gevolgen ervan zijn werkelijk dramatisch te noemen.

In dit negende album is het kantelmoment de rakettencrisis op Cuba, begin jaren 60. In plaats van met een sisser af te lopen escaleert één en ander en wordt er een heuse kernoorlog uitgevochten. Gevolg: de Sovjet-Unie wordt volledig vernietigd en ook in de VS wordt de geschiedenis herschreven. Bij 1 van de aanvallen wordt ook het Witte Huis getroffen en zal Kennedy het dus nooit tot in Dallas halen.

In zijn plaats wordt Kissinger president, maar hij kan het land niet bijeen houden. Het zuiden wil zich afscheiden onder een Beschermer en ene Nixon, gouverneur van Californië probeert ook op opportunistische wijze een slaatje te slaan.

Dat is het gegeven. Tegen deze achtergrond trekken de Mexicanen de Rio Grande over en worden oude kernarsenalen bedreigd. Britten en Fransen, de sterkste naties na de kerncatastrofe, proberen de situatie te redden. Maar de échte inzet zijn niet de kernwapens voor de Mexicanen.

Het verhaal is vrij complex en maar in de tweede helft van het album wordt duidelijk hoe de situatie juist is en wie welke rol speelt. Hierdoor heb je er baat bij om na het lezen gewoon te herbeginnen, want dan valt er veel op zijn plaats.

Deze manier van werken gebruiken scenaristen Fred Duval en Jean-Pierre Pecau wel meer. Ze komen er ook mee weg, juist omdat alles op zijn plaats valt en er weinig losse eindjes overblijven. Het nadeel is wel dat er lange gesprekken gevoerd worden tussen figuren waarin de situatie moet verduidelijkt worden. Dat gaat soms wat ten koste van de actie, maar dat wordt vakkundig opgevangen door een gedoseerde verteltechniek.

In deze conceptreeks variëren de tekenaars. Dit album is van de hand van Boyan Kovacevic. Zijn tekenstijl komt vrij druk over, waardoor je je aandacht er echt wel bij moet houden, want zowel op vlak van verhaal als met de tekeningen mis je veel als je te rap wil zijn.

De historische figuren die komen opdraven zijn goed herkenbaar.

De reeks Uur U blijft ons steeds verbazen met verrassende wendingen uit de geschiedenis van de 20e eeuw. Heel vaak gaat het om momenten waarbij Fransen en/of Amerikanen zijn betrokken. De koningskwestie of een ander markant feit in ons landje zal wel niet aan bod komen.

In het Frans, waar de reeks Jour J heet, zit men ondertussen al aan album 27! Silvester biedt ons de keuze tussen hard- en softcover, en als je eens een album wil proberen is dat perfect mogelijk: de verhalen staan allemaal op zichzelf (met uitzondering van het tweeluik Rode september/Zwarte oktober).



Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.