Recensie

Superman (Lion) 3 Razernij aan het einde van de wereld


Soms vraag ik me af hoelang een personage als Superman nog kan meegaan. Hoelang kan men eenzelfde personage boeiend houden? Heel vaak denk ik ‘niet lang meer’ maar even vaak weten de auteurs iets nieuw uit hun hoed te toveren waardoor je het gevoel hebt dat men toch nog een tijd verder kan.
Ook nu weer. De start van dit boek keert terug naar Krypton, de geboorteplaneet van Superman. De oorzaak van de teloorgang van de hele planeet wordt uit de doeken gedaan. Gedeeltelijk dan toch. Onmiddellijk worden dus de kiemen gezaaid voor enkele boeiende ontwikkelingen. Verder in het boek zien we H’El, een Kryptonees, die naar de aarde is gekomen in de hoop dat hij vandaar kan terugkeren in de tijd om zo z’n thuisplaneet te behoeden voor totale vernietiging. Dat zal echter ten koste gaan van ons gehele zonnestelsel en alle leven dat er te vinden is. Superman weet wat zijn taak is en roept de hulp in van Superboy en de Justice League.
http://www.familietroch.be/STRIPINFO/Superman_boek3a.jpg
Waar ik in de eerste plaats door gecharmeerd was, waren de tekeningen. Het ruwe werk van tekenaar Rocafort is erg goed uitgewerkt. Het anatomische aspect beheerst de man uitstekend en z’n personages komen dan ook overtuigend en levensecht over. Ook zit er veel beweging in z’n bladzijden en dit door slechts hier en daar enkele subtiele bewegingslijnen in te voegen. Daarnaast wordt er, zoals zo vaak in Amerikaanse comics, duchtig geëxperimenteerd met diverse en vernieuwende bladschikkingen en worden de perspectieven veelvuldig afgewisseld. Dit creëert een dynamisch en wervelend geheel waar je heel wat tijd mee kan doorbrengen om alles grondig te bekijken.
http://www.familietroch.be/STRIPINFO/Superman_boek3b.jpg
Het verhaal dendert met volle snelheid voort en switcht voortdurend tussen het Aardse heden en Kryptonese verleden. Hierdoor moet je wel de voorgeschiedenis kennen, bij voorkeur door het lezen van de eerste albums uit deze nieuwe reeks van Lobdell.
Wat dit album boven heel wat gelijkaardige exemplaren verheft, is het evenwicht tussen de uitwerking van de personages en de actie. Een groot deel van de verhaallijn wordt besteed om de relaties tussen de verschillende actoren te verklaren en uit te bouwen. Op die manier wordt je van dichtbij betrokken bij het geheel. Daarnaast is er genoeg ruimte voor gevechten tussen de superhelden en verschillende creaturen, waaronder H’El maar ook meer exotische wezens. Niets wordt overdreven (hoewel dat natuurlijk relatief is en vooral zal afhangen van wat je gewoon bent) en alles blijft uitstekend te volgen. Voor mij zorgt dit ervoor dat dit tot de betere comic-werken behoort die ik de laatste tijd heb gelezen.

Besluit: alweer een heftig verhaal uit deze franchise dat de liefhebbers zeker zal kunnen bekoren! RWuitgeverij bewijst eens te meer dat ze goede keuzes maken in het materiaal dat ze uitgeven.Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.