Recensie

De brokkenmakers INT 1 Integraal, deel 1


De laatste tijd worden we overspoeld met integrales van bekende en minder bekende reeksen. Tussen deze zondvloed zit ook deze reeks, die vanaf midden jaren zeventig tot midden jaren negentig in het weekblad Kuifje verscheen. Ik kon de reeks van naam, maar omdat ik een abonnement had op concurrent Robbedoes had ik nog nooit een verhaal uit de reeks gelezen.

Als je bekijkt welke namen de reeks hebben gemaakt was mijn interesse in deze integrale meteen groot,zeker als je weet dat de gewone albums nergens meer te vinden zijn. De scenarist is niemand minder dan André-Paul Duchâteau, de schrijver van onder andere Rik Ringers en Chick Bill, toch twee monumentale reeksen. Samen met tekenaar Christian Denayer (ook gekend van Wayne Shelton) maakte hij al een autoreeks Alain Chevallier, maar op weg met de trein naar Angouleme kwamen beide heren op het sublieme idee om ook eens alle remmen los te gooien (en dat mag je bij deze reeks wel letterlijk nemen)! Ze wilden een reeks maken die aansloot bij de toenmalige populaire actiefilms waarbij menig politievehikel spectaculair aan zijn einde kwam tijdens achtervolgingen. Dus een verhaal waarin auto-achtervolgingen een belangrijke rol in gingen spelen, met daarbij de nodige spectaculaire ongevallen. De reeks kreeg dan ook de toepasselijke naam “de brokkenmakers”.
Na 21 delen besloten beide heren om zelf de stekker uit hun reeks te halen, ze vonden dat ze alles uit hun reeks hadden gehaald en wilden niet afglijden naar een lager niveau. Dat Denayer auto’s kon tekenen bewees hij Al met Alain Chevallier, dat hij ze geloofwaardig kan laten crashen kan hij hier veelvuldig bewijzen.

Zoals we wel meer zien in politiefilms worden er twee tegengestelde karakters samengebracht, die eerst botsen maar elkaar meer en meer beginnen te vinden naarmate de tijd vordert. Hier wordt de oudere, Brockowsky gekoppeld aan de jonge Al Russel.

In het eerste verhaal “Hoogspanning” wordt Brocks gekoppeld aan de rookie Russel nadat zijn kompaan ernstig gewond raakt tijdens een achtervolging op de “phantom”. Een opvallende wagen die al maandenlang betrokken is bij overvallen.
Het tweede verhaal “sabotage in Fort Tempest” is het minste verhaal van de drie, het is ook een beetje ongeloofwaardig, want het verhaalt de strijd tussen twee miljonairs die in hun vrije tijd oorlogje tegen elkaar spelen met hun eigen privé-legers. Het leuke gevolg is wel dat de brokkenmakers eens in een tank hun naam hoog kunnen houden!
In “Operatie mamoet” worden er voortdurend vrachtwagens met kostbare ladingen gestolen. Brock en Russel geven zichzelf op als vrijwilligers om als lokaas te dienen.

Dit is een leuke actiereeks, waarvan ik blij ben dat ik niet moet opdraaien voor de schade aan de voertuigen. De makers wisten waar ze mee bezig waren en je ziet dat ze zich goed hebben geamuseerd. Ze pretenderen niet om meer te maken dan een portie ontspanning.
Alleen jammer dat het dossier nogal summier is in vergelijking met heel wat andere integrales. Wel een leuk extraatje voor de mensen die houden van een mooie boekenkast is de tekening die je ziet als je alle delen naast elkaar in de kast zal zetten!



Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.