stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. We hebben de advertenties uitgeschakeld, maar misschien wil je overwegen de site te steunen met een gift?. Meer info?

Recensie

Angel Wings 4 Paradise birds


http://i63.tinypic.com/ivg8bc.jpg
Angel Wings deel 4 "Paradise Birds" is het eerste album uit de tweede, 3-delige cyclus, "Pacific" genaamd.

Deze review is gebaseerd op de 1e druk van de standaard Franse hardcover uitgave (medio oktober 2017):
http://i65.tinypic.com/23tmq83.jpg
"Paradise Birds" verschijnt namelijk maar liefst in 6 verschillende albumuitvoeringen: bij uitgeverij Paquet in een standaard hardcover met een gratis ex-libris, idem in een oplage van 500 exemplaren en met een andere cover-art bij de Franse boekenketen Canal BD, een "grand-format" in een oplage van 3.000 exemplaren en eveneens met een andere cover-art plus dia, en in een luxe, "grand-format" uitgave met 120 pagina's in 3-D in een opbergcassette met linnen rug, gesigneerde ex-libris en 3-D bril bij de Parijse boekhandel Bulles en Tête, oplage 250 exemplaren. Bij uitgeverij Silvester verschijnt naast de standaard hardcover met poster een luxe uitgave in hetzelfde formaat, maar ook met een andere cover-art plus een display en een ex-libris (oplage 444 exemplaren).

Collage van de 6 albumuitvoeringen (niet op gelijke grootte) in de volgorde zoals hierboven vermeld:
http://i66.tinypic.com/2e1zuz8.jpg

De tekeningen en inkleuring door Romain Hugault zijn subliem, zelfs nog weer beter dan de voorgaande albums! Het scenario van Yann is ook weer erg goed; naast het nieuwe hoofdverhaal gaat ook het sub-plot rond de moord op Maureen McCloud uit het eerste drieluik in deze tweede trilogie gewoon verder.

Romain Hugault tekent ook nu weer zeer gedetailleerd: hier William Fowlers M-422a flight-jacket met daaronder een Colt M-1911 met Rita Hayworth pin-up...

http://i66.tinypic.com/sgnxj9.jpg

...en reparaties aan Angela McClouds Grumman J2F "Duck":

http://i63.tinypic.com/2954vpl.jpg

Verder zijn er weer mooie paginavullende tekeningen:
http://i67.tinypic.com/qsqipt.jpg
Korte plotbeschrijving:
De W.A.S.P. -pilote en O.S.S.-agente Lt. Angela McCloud is overgeplaatst van Birma naar Hawaï. In plaats van een Dakota DC-3 vliegt Fifinella McCloud ditmaal samen met haar inlandse boordschutter Taaroa met een gedateerde Grumman J2F "Duck". Ze vliegt met tegenzin in de Pacific van eiland naar eiland met de lastige USO-artieste Betty Lutton, die de Amerikaanse troepen moet vermaken. Na een aanval door de Jappen komt Angela McCloud er echter achter, dat "taxichauffeur" zijn een dekmantel is van een geheime operatie. Haar oude vlam, de O.S.S.-kapitein William Fowler, praat haar daarover bij, en ook hij maakt deel uit van deze operatie. Daarnaast krijgen we middels een flashback weer meer informatie over de geheime activiteiten van Angela McClouds vermoorde zus Maureen. (We komen dichter bij Tibbets en Enola Gay.)

Hoofdpersonage nr 2: de flamboyante O.S.S.-kapitein William Fowler (in flight-jacket US-Navy M-422a):
http://i64.tinypic.com/2yjon7t.jpg
Angela McClouds Grumman J2F "Duck" met aan boord boordschutter Taaroa en U.S.O.- artieste Betty Lutton (die lijkt op actrice Betty Hutton):

http://i66.tinypic.com/2eltqj4.jpg

Toestellen in dit album zijn o.a. de Vought F4U Corsair, PBY Catalina, Grumman TBF Avenger, Grumman J2F "Duck", Mitsubishi A6M "Zero", Nakajima A6M2-N "Rufe", Grumman G-21 "Goose", 6F6 Hellcat.

Twee Corsairs escorteren Angela McClouds beschoten Grumman J2F "Duck" naar een Amerikaanse marinebasis in de Pacific:

http://i68.tinypic.com/2d8ml2.jpg

Dit album is weer de start van een zeer interessant en spannende trilogie en hoofdpersonage nr. 1 Angela McCloud is zeker geen superhero; op de laatste pagina is ze zelfs behoorlijk emotioneel. Haar karakter wordt steeds beter uitgewerkt. De tekeningen van Romain Hugault zijn tot in de details historisch correct.
Degenen die de Japanse P-51B Mustang piloot herinneren uit het derde deel, zullen zonder moeite de overgelopen piloot Goishi Sumino in dit album herkennen.
Verder is het album goed benut: 46 platen i.p.v. de steeds gangbaarder 44.
Echter, onnodig lijkt mij dat pin-up Aloha Rita op de albumcover uiteindelijk gecensureerd is; hieronder de eerste publicatie, maar oordeelt U zelf:
http://i68.tinypic.com/1zl4x9v.jpg
In dit Franse standaard album heeft op pagina 21 ook nog censuur op Miss McCloud plaats gevonden, maar niet in de "Grand-format" en de Silvester uitgave .

Minpunten kan ik verder niet vinden, of het zou albumtitel "paradise birds" moeten zijn: bestaat eigenlijk niet in het Engels, wel "birds of paradise". Maar, so what! En niet iedereen zal waarderen, dat het moordmysterie rond Maureen McCloud zich in deze 2e cyclus voortsleept.

Tussen de vele Corsair jagers in dit album toch nog 2 Hellcats (piloot in een US-Navy G-1 flight-jacket):

http://i66.tinypic.com/nwdmrt.jpghttp://i67.tinypic.com/nnl2j5.jpghttp://i66.tinypic.com/nna3c7.jpg

"Encore un épisode très réussi, où l'on va attendre impatiemment le suivant."
Kortom: Angel Wings - Paradise Birds: een absolute topper van Romain Hugault en Yannick "Yann" le Pennetier: aanrader!

http://i66.tinypic.com/i2rc47.jpg

PS
- Het "Grand-format" album verschijnt op 2 november 2017 (en beide albumuitvoeringen van uitgever Silvester eind oktober 2017). Met bonus:

http://i68.tinypic.com/20aw9l5.jpg

- Naast dit prachtige album is recent ook deze kalender verschenen:

http://i64.tinypic.com/2mr65pe.jpg

- De striptekenaars Takaziwa Seiho en Romain Hugault bezoeken een boekhandel en treffen Angel Wings "Paradise Birds" naast het nieuwe album van Asterix aan:

http://i63.tinypic.com/2uh2ukw.jpg
(De man in het US-Navy G-1 flight-jacket is uiteraard Romain Hugault)

Bronnen:
- Interview met Romain Hugault over 4e en 5e deel: Iwo Jima
- previews + interview: Casemate Nr. 105
- 2018 kalender: http://www.eastmanleather.com/eastman-calendar-2018-p-478.html
- stripjournalist Jean-Laurent Truc: https://www.ligneclaire.info/paradise-birds-57886.html
- Uitgever Silvester (met preview pagina's): http://www.silvesterstrips.nl/strips/angel-wings/
- Uitgever Paquet (met preview pagina's): http://www.editionspaquet.com/series/angel-wings
- SSZ Bulles en Tête : http://www.canalbd.net/bulles-en-tete_plibre_63-1_Tirages

http://i63.tinypic.com/33bzina.jpgDit is een recensie van een gebruiker.