Recensie

Merlijn de profeet 3 Uther


Jean-Luc Istin heeft een heel oeuvre bij elkaar geschreven over de periode waar de Keltische gebruiken langzamerhand vervangen werden door het christelijke geloof. De druïden maakt deze tweestrijd aanschouwelijk, wanneer monniken moorden moeten onderzoeken en de sporen in de richting van druïden wijzen.

Ook het idee achter de conceptreeksen Elfen en Dwergen komt uit zijn koker. Beide reeksen putten uit de rijke Keltische mythologie. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Istin van origine een Bretoen is.

De meest bekende saga van de Kelten is wel deze van Merlijn. Al vroeg in zijn carriere schreef Istin hierover een mooie reeks, later met een spin off uitgebreid. Met De profeet zitten we aan een volgende uitbreiding.

Album 3, Uther, staat bol van tweestrijd , die de maatschappelijke situatie symboliseert. Koning Constantijn is dood en werd opgevolgd door Constant, die een zwak figuur is. Hij wordt vermoord en de vacante troon wordt geambieerd door Vortigern en Contstants broer Uther. Vortigern maakt gebruik van de hulp van Hengist, de Saksische invaller. Op die manier is Hengist zowel veroveraar en plunderaar, maar ook een factor in het machtsspel van de oorspronkelijke inwoners.

Een dubieuze rol wordt door Saint Patrick gespeeld die aan beide partijen zijn steun (en die van de kerk) toezegt.

Daar komt nog de tweestrijd bij die in het kleine meisje Morgane woedt: ze wordt voorbereid om de cultus van de Dames van Ys te leiden, maar ook de donkere Keltische krachten, gesymboliseerd door de figuur van Ahes, proberen zich een weg in haar leven te zoeken.

Ook Bedwyr, de vriend van Lancelot, moet zijn keuze maken: zijn haat voor Hengist doden, of gebruiken.

De wereld staat dus op een keerpunt en het is niet duidelijk wie gaat winnen. Nu ja, wetende dat Uther de vader is van de latere Koning Arthur is het niet echt moeilijk gissen.

Het verhaal lijkt met al die tweestrijdsituaties complex en je moet er dan ook je aandacht bijhouden. Maar het geheel hangt goed aaneen en wordt boeiend verteld.

Het tekenwerk is van Bojan Vukic.Hij slaagt er goed in de Keltische sfeer op te roepen.

Globaal is deze reeks een mooie uitbreiding van het Keltische oeuvre van Istin. In dit album wordt de overgang van de Keltische gebruiken naar het christelijke geloof op treffende wijze uitgebreid gesymboliseerd.



Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.