Recensie

Team Rafale 1 De alpha demonstratie


De laatste jaren is de vliegtuigstrip weer aan een stevige opmars bezig. Zo heeft Dupuis al “Berentand” en “Buck Danny” in zijn fonds zitten, maar blijkbaar was er nog plaats voor wat vliegtuiggeweld, want nu brengen ze ook de reeks “team Rafale” uit. Deze reeks verscheen oorspronkelijk in het Frans bij Zéphyr-éditions, een uitgever die zich heeft gespecialiseerd in dit soort strips. In hun fonds vinden we bijvoorbeeld ook het drieluik “de rode baron” en de vertaling van “Little England”.
De scenario’s van deze reeks zijn van de hand van Frédéric Zumbiehl. We kennen hem als de huidige scenarist van Buck Danny, maar met deze reeks verdiende deze voormalige piloot dus zijn strepen. In het Frans zijn er al negen delen in deze reeks verschenen.
De tekeningen zijn gemaakt door Eric Loutte, ook hij heeft al ervaring met vliegtuigen, want hij was eerder al de tekenaar van Biggles.

Team Rafale is een specifieke eenheid van de Franse luchtmacht, al zou je het niet zeggen als je de namen van de belangrijkste piloten kent: Tom Nolane en Jessica Nate, klinken toch eerder Amerikaans dan Frans dacht ik.
Maar doordat het een speciale eenheid is krijgen ze te maken met specifieke problemen zoals industriële spionage, terrorisme enzovoort.

Misschien moet dit eerste deel wel afgeleverd worden bij minister van defensie Steven Vandeput, want is hij niet op zoek naar nieuwe vliegtuigen voor ons leger? Een van de kandidaatvliegtuigen is blijkbaar de Rafale, en dit album is eigenlijk een goed verkooppraatje voor deze jet!
Meer nog Tom Nolane wordt met zijn Rafale uitgestuurd naar de internationale meeting van Djakarta. Als zijn demonstratie van de Rafale slaagt liggen er enkele grote exportcontracten te wachten voor Dassault. Er zijn dus grote belangen in het spel en al vlug volgen er enkele sabotagepogingen. De sabotages worden van langs om gewelddadiger, maar toch mag het publiek niet te weten komen dat er gevaar dreigt!
Dit is een leuke start van een nieuwe vliegtuigreeks. Zeker de vliegtuigen, decors en actiescènes zijn goed uitgewerkt. De wanhopige ontsnappings van Nolane in zijn Rafale is echt adembenemend! Alleen de personages lijken soms wat houterig te bewegen. De hoofdpersonages hebben we eigenlijk nog niet echt goed leren kennen, daarvoor werden ze te vlug in de actie gesmeten, wat ik helemaal niet erg vind. Ik ben al blij dat we eens geen obligate grappige side-kick a la Sonny in Buck Danny krijgen voorgeschoteld!

Voor de liefhebbers is dit album zowel in een softcover als in en hardcover jasje uitgebracht!Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.