Recensie

Buck Danny 56 Vostok antwoordt niet meer


https://i.postimg.cc/mkBGWSzm/46447643-2010424412313775-9144327239695859712-o.jpg
"Vostok ne répond plus" ("Vostok antwoordt niet meer)" is alweer het 56ste album uit de Buck Danny hoofdreeks en het eerste deel van een drieluik. Deel 57 gaat "Opération Vektor" ("Operatie Vektor") heten. Een voorpublicatie in stripweekblad Spirou heeft ditmaal niet plaatsgevonden.
Dit is het derde Buck Danny album welke door Gil Formosa is getekend en door zijn vrouw Isabelle Drouaillet-Formosa is ingekleurd. Beiden hebben t.o.v. hun eerste tweeluik (deel 54 en 55) behoorlijke vorderingen gemaakt! Het tekenwerk van Gil Formosa overtreft zelfs dat van zijn voorganger Francis Bergèse, en ook de inkleuring van dit album is voortreffelijk! Het scénario is weer van Fréderic Zumbiehl.
https://i.postimg.cc/s2T6wd5f/46339271-2010424668980416-1071489951171870720-o.jpg
Deze review betreft de Franse hardcover (1e druk, okt. 2018), die weer van de bekende schutbladtekening is voorzien en op prima papier gedrukt is. De kleuren zijn voller/minder flets dan die van de Nederlandse softcover. (Gewicht album: 400 gram; formaat: 21,8 x 0,8 x 30 cm.) Het verhaal omvat 46 platen, met overwegend 3 strips per pagina: een rustiger pagina lay-out dan in de voorgaande 2 door Formosa getekende Buck Danny albums en sluit zo meer aan bij zijn voorganger Francis Bergèse.

Met het aantrekken van Gil Formosa blijkt ook de modernisering van de hoofdreeks ingezet te zijn. Jane Hamilton, alias "Lady-X", ziet er uit als een femme-fatale, majoor Jerry Tumbler werd te vaak Tumb of Tumbler genoemd, maar nu wordt hij geregeld Jerry genoemd en stelt zich ook zo voor. (Maar ook in dit album rookt hij niet.) Verder vernemen we dat kapitein Sonny Tuckson een facebookpagina heeft en dat niet alleen hij verliefd kan worden, ook Buck Danny overkomt dit nu. En wel op de Russische virologe Natalya Semyova; ze is zelfs al op de albumcover te zien. Maar deze vriendschap maakt hem meteen kwetsbaarder t.o.v. Lady-X. Kortom, Buck is menselijker geworden...

https://i.postimg.cc/pXgp5p7R/BD54-BD56-Buck-Jerry-Sonny-coll.jpg
Buck Danny, Jerry Tumbler en Sonny Tuckson zijn gestationeerd op het vliegdekschip Ronald Reagan (CVN-76), die evenals het Franse vliegdekschip Charles De Gaulle, in de buurt van Antarctica vaart. Het trio moet de Lockheed Martin F-35B Lightning-II uittesten in extreme kou. Ze moeten een vlucht van 5.000 km. boven de Zuidpool maken naar de Charles De Gaulle. Hierbij krijgt Sonny echter storing aan zijn toestel en onze 3 trouwe vrienden maken een noodlanding bij de poolbasis Amundsen-Scott. Hier ontmoet het trio door gestuntel van Sonny de attractieve blonde Russische virologe Natalya Semyova. Na tientallen jaren celibaat is de hardcore held Buck Danny meteen in de ban van haar. Natalya werkt aan de analyse van watermonsters van 15 miljoen jaar oud, ontdekt tijdens een boring in een diep ondergronds meer.
Ondertussen gaat in Nieuw-Zeeland Jane "Lady-X" Hamilton met een groep huurlingen o.l.v. Ropper Bowen aan boord van haar Lockheed L-100 Hercules om ook naar Antarctica te vliegen.
Tijdens de overnachting van Buck, Jerry en Sonny op de basis Amundsen-Scott komt er een S.O.S. -melding van Natalya vanaf de Russische basis Vostok. Buck en Sonny gaan met hun F-35B meteen op inspectietocht. Ze zien dat de basis in brand staat en dat er op een vluchtende Natalya wordt geschoten. Sonny ziet vervolgens de Hercules van Lady-X en hij achtervolgt haar alleen, maar zijn toestel wordt door haar op plaat 20 met een pistool (de Desert Eagle kaliber 50AE) uit de lucht geschoten (een scène die we misschien herkennen uit 1 der laatste Tanguy & Laverdure albums ("Diamants de sable"), met eveneens een scenario van Fred. Zumbiehl):
https://i.postimg.cc/hGB266yL/BD56-pag20-841.jpg
Inconsistenties van bovenstaande scène zijn trouwens: 1. waarom gaat Sonny alleen achter de Hercules aan, 2. waarom verlaat Lady-X de stuurknuppel en laat ze haar huurlingen niet op Sonny's F-35B schieten, 3. is een F-35B al kwetsbaar voor pistoolkogels (laat de Belgische regering dit album maar niet lezen!), 4. wie doet in de ijzige vrieskou hoog boven in de lucht de laadklep open..., 5. Lady-X had ook Sonny met rust kunnen laten en kunnen doorvliegen, nu is ze zeker uit de anonimiteit door search & rescue naar Sonny (ook niet handig om "X-Airlines" op de Hercules geschilderd te hebben, je geeft Sonny & co. een aardige hint... (en inderdaad, op de preview-pagina's van deel 57 begint hij al hierover.)

Onder: plaat 17: Buck en Sonny landen met hun F-35B bij basis Vostok die in brand staat:
https://i.postimg.cc/QdB4mMXf/BD56-pag17k.jpg
Meer preview pagina's op de website van Dupuis: https://www.dupuis.com/buck-danny/bd/buck-danny-tome-56-vostok-ne-repond-plus/75142

Een belangrijke rol in dit verhaal speelt een onbekend virus, welke de Russen in een ondergronds meer aangetroffen hebben. Wat Lady-X op Antarctica precies van plan is, zullen we de komende 2 delen wel vernemen. Eén van de inconsistenties in dit album is ook, dat Lady-X huurlingen heeft aangetrokken, maar dat die pas onderweg te horen krijgen wat het doel van de geheime missie is...
De inbreng van Lady-X in dit album is nogal marginaal, ondanks de sticker op de albumcover met "le grand retour de Lady-X". Zal vermoedelijk op deze nieuwe trilogie slaan. In het vorige tweeluik was ze namelijk al aanwezig en in de plotomschrijving van de uitgever staat dat ze een nieuwe missie opgedragen heeft gekregen van haar opdrachtgevers uit dat tweeluik. In elk geval heeft Lady-X sinds dit album een eigen chartermaatschappij: "X-Airlines"...

Plaat 24a: Viktor Tokov, een handlanger van Lady-X, probeert Buck Danny's vriendin Natalya Semyova te doden:
https://i.postimg.cc/RZ9fBmmZ/BD56-pag-24-det3-Natalya.png
Een bekend gezicht in dit album is die van de leider der handlangers van Lady-X: Roper Bowen. Hij lijkt sprekend op seargent-major Bowen uit Gil Formosa's andere pilotenstripreeks "Bowen". (Al 6 jaar wachten we op het 3e deel) Zie ook hieronder:
https://i.postimg.cc/g2yC8h6P/BOWEN-sergeant-major-vs-Bowen-BD-2018-collage1k.jpg
Eerste strip: uit "Bowen" deel 1: seargent-major Bowen; vervolgens collage van pagina 3a uit dit Buck Danny album, waar Lady-X voor het eerst haar handlanger Roper Bowen ontmoet, en (concept) pagina 23a.

Toestellen in dit album zijn o.a. de Lockheed Martin F-35B Lightning-II, Lockheed L-100 Hercules, Antonov AN-12, Bell Boeing V-22 Osprey, Lockheed LC-130J, Antonov AN-2, Rafale-Marine.
Plaat 42: met een Antonov AN-2 proberen Buck en Sonny te landen op het Franse vliegdekschip Charles De Gaulle:
https://i.postimg.cc/5yyQJx72/BD56-pag40-X.png
Waren de personages bij Francis Bergèse altijd wat houterig getekend, bij zijn opvolger Gil Formosa zijn die veel vloeiender. Qua detaillering doen beiden niet voor elkaar onder. De pagina indeling is, zoals bij de inleiding al vermeld, nu meer als die van Francis Bergèse en dit heeft mijn voorkeur.

Het scénario kent dus aardig wat inconsistenties. Zo is er op Antarctica geen dag en nacht ('s zomers een lange dag van 3 maanden en 's winters een lange nacht van 3 maanden). Dat Natalya Semyova overnacht op poolbasis Amundsen-Scott, omdat het 's nachts te gevaarlijk is om te reizen, is dus onzin, evenals dat zij die avond met Buck Danny naar aurora australis (= zuidpoollicht) gaat kijken. Dit kan dus eigenlijk niet, omdat het op Antarctica enige maanden niet donker wordt.
https://i.postimg.cc/hG3V5zRJ/BD56-pag02-Fr1-det-x400.jpg
Verder zijn militaire activiteiten in het Zuidpoolgebied volgens internationale afspraken niet toegestaan. Zumbiehl heeft dit wat omzeilt door te testen met onbewapende F-35B's. Met Buck Danny deel 51 "Mysterie in Antarctica" speelde dit trouwens ook al. Rijst meteen de vraag waarom het testen van de F-35B onder extreme kou niet op de niet-gedemilitariseerde Noordpool, cq, boven Groenland kon plaats vinden. Daar ligt toch ook de Amerikaanse basis Thule?!
Tja, en hoe vaak zal het voorkomen dat de F-35 ingezet zal worden tijdens extreme kou in deze tijd van "global-warming"...
Omdat er veel zieken aan boord zijn, is Jerry Tumbler officier van de wacht op de Ronald Reagan, wanneer de admiraal wil gaan slapen. Toch gaat tijdens deze wacht Jerry met een groep virologen mee naar Vostok (plaat 12). Deze virologen willen trouwens vliegen met de Osprey. De Osprey heeft echter (zonder zware ski's) een actieradius van 1.600 km. en Buck heeft op pagina 2 verteld, dat de afstand tussen de Ronald Reagan en Vostok 3.000 km. is... Etc.
Al die inconsistenties doen wel terugverlangen naar de verhalen van scenarist Jean-Michel Charlier!

https://i.postimg.cc/264KmtV6/BD56-Natalya-1b.jpg
Voornamelijk door de cliffhanger rond Buck en Natalya plus wat de plannen van Lady-X zijn kijk ik uit naar het 2e deel van deze trilogie: "Operatie Vektor".

Bronnen:
- Antarctic Treaty System (Het Verdrag van Antarctica): link 1 en link 2
- Desert Eagle, kaliber 50AE: https://www.youtube.com/watch?v=MxWoXVr1ZT8
- Interview met Zumbiehl: https://www.ligneclaire.info/frederic-zumbiehl-75187.html
- Testen F-35B onder extreme kou: https://theaviationist.com/2015/01/30/frozen-f-35-photo/
- Bowen: http://bowen.bd.free.fr/bowen-personnages.html

https://i.postimg.cc/PxBBQnkp/BD56-Osprey.jpgDit is een recensie van een gebruiker.