Recensie

Robbedoes door... 4 Het dagboek van een fantast


Uit de reeks Robbedoes Door...
het dagboek van een fantast.
Scenario: Émilo Bravo
Tekeningen: Émilo Bravo
Inkleuring: Delphine Cherry m.m.v. Rémi Chaurand

Cover.
Op het eerste gezicht zou je zeggen dat het een vrij eenvoudige cover is. Maar ik vind het prachtige opgebouwde cover. Deze is over het algemeen van een okergele kleur met links een zwarte verticale balk en rechts een rode verticale balk. Verder zien we de titel en een afbeelding van een wat verward kijkende Robbedoes.
Maar kijken we wat beter naar de verticale balken dan valt op dat de zwarte balk is opgebouwd uit swastica's (fascisme) en de rode balk is opgebouwd uit hamers en sikkels (communisme).
Misschien is de cover ook een verwijzing naar de Belgische vlag? Hoewel de gele kleur nu ook weer niet zo geel is.

Album.
Wat opvalt is de klassieke 4 strook indeling van de pagina's. De tekeningen in retro stijl van Émilo Bravo zijn netjes verzorgd. En zien er een beetje uit als de klare lijn stijl. Een speciale vermelding voor de inkleuring van het album is hier op zijn plaats. Deze past erg goed bij de tekeningen. De stijl van beide vind ik goed passen bij de tijd waarin het verhaal zich afspeelt. Het album doet klassiek aan maar leest toch als een modern album. En hoewel er vrij veel dialoog in het album aanwezig is vind ik dat niet erg want het verhaal leest lekker weg. Verder is de 70 pagina's tellende dikte van het album een prettige bijkomstigheid voor langer leesplezier.

Verhaal
Het verhaal speelt zich af in de zomer van 1939 vlak voor het uitbreken van de tweede wereld oorlog. Een nog groene jonge Robbedoes werkt als piccolo in het Moustic hotel. Een hotel voor de betere klasse.
In een van de kamers van dit luxe hotel vind een bijeenkomst plaats die de toekomst van Europa gaat bepalen. Polen onderhandelt hier met de Duitse onderhandelaar Vond Glaublitz over overname van Pools grondgebied door Duitsland om oorlog te voorkomen. Onbedoeld vangt Robbedoes deze gesprekken op. Later loopt hij een kamermeisje letterlijk tegen het lijf. Naast dat zij een gesprekspartner wordt, wordt Robbedoes ook verliefd op haar. Maar is dit kamermeisje wel wie ze zegt dat ze is? Pas veel later krijgt hij te horen hoe ze heet.
Ook komt hij in contact met een roddel journalist genaamd Kwabbernoot. Deze probeert op allerlei wijze info los te peuteren bij Robbedoes over de gasten in het hotel. Hoewel Robbedoes niks van deze Kwabbernoot moet weten zie je gaandeweg toch een vriendschap tussen de twee ontstaan.
Als de onderhandelingen over Polen goed lijken af te lopen met behulp van Robbedoes gaat er toch van alles mis. Als de Duitse onderhandelaar contact wil leggen met Duitsland blijken de telefoon draden door geknipt. Wie dat gedaan heeft mag jezelf ontdekken. Als ze besluiten om naar het cafe te gaan om te bellen komen ze Kwabbernoot tegen. Meer zeg ik niet.

Kwabbernoot, de ruzies met portier Entresol maar ook de streken van Spip zorgen voor de komische noten in dit album.
Ook komen we te weten waarom Robbedoes zijn piccolo pak is blijven dragen.
En waarom Spip is geworden zoals hij nu is.
In dit album zien we de jeugdige en schuchtere Robbedoes langzaam uitgroeien tot een rechtvaardige (strip)held.
Een leuk detail in het album zijn de kleine verwijzingen van Émilo Bravo naar die andere stripheld Kuifje.

Mijn conclusie
Een mooi verzorgd album, heerlijk om te lezen en te kijken. Ik heb er van genoten.
Voordeel is dat je het los kunt lezen van andere Robbedoes albums. Je hoeft dus niets van Robbedoes te weten of andere albums gelezen te hebben om deze te lezen.
Ik geef op een schaal van 1 tot 5 zeker een 5.
Een aanrader.



Dit is een recensie van een gebruiker.