Recensie

Novikov (Dark Dragon) 1 Novikov


Novikov – Integraal – Dark Dragons Books

Met deze editie van Dark Dragons Books worden de 2 eerder in het Frans uitgebrachte verhalen van Novikov - “Le fou de Dieu” en “Sang des Boyards” nu in het Nederlands gebundeld.
De verhalen die reeds dateren van 2005/2006 vloeien in dit bundel naadloos in elkaar over en creëren een intrigerend politieverhaal met een prachtige setting in het Sint-Petersburg van de 18e eeuw. Het hoeft zich dus niet altijd het Frankrijk van ‘Cothias en Juillard’ te zijn 😉.
Het scenario van doorgewinterd auteur Patrick Weber mag er wezen. Hij schotelt ons een politieverhaal voor waarbij zoals ook nog in hedendaagse ‘Krimi’s’ de politiebaas gemanipuleerd wordt door de rijke en machtige burgers van deze wereld. We worden ondergedompeld in de historische maatschappij van het oude Rusland met nationalistische samenzweringen en godsdienstwaanzin.
De held van het verhaal, Novikov, is een agent van de keizerlijke garde die op zoek moet naar de moordenaar van verschillende aristocratische figuren. De hoofdfiguur, die nog rouwt om de dood van zijn vrouw, krijgt hierbij te maken met intriges en manipulaties. Anderzijds heeft hij omwille van zijn amoureuze escapades wel wat weg van die andere historische speurder ‘Giacomo C.’
Het tekenwerk van Bruno Brindisi is ronduit schitterend. Al vanaf de eerste bladzijde weet hij de sfeer van het orthodoxe Sint Petersburg, dat schommelt tussen de verlichting van de aristocratie en het extreme godsdienstfanatisme van de starets (oudere geestelijke), prachtig in beeld te brengen. De knappe inkleuring van de pagina’s dient hierbij zeker benadrukt te worden.
Kortom dit is een complete strip met topklasse die zich afspeelt in een uitzonderlijk decor. Ik ben echt blij dat hij eindelijk in het Nederlands werd uitgegeven.

Pjotr 11-2021Dit is een recensie van een gebruiker.