Recensie

De onderzoeken van Machiavelli 1 Het pad van het kwaad


Naast de succesvolle reeks van De’ Medici brengt Daedalus deze nieuwe reeks over het leven van Machiavelli uit. Benieuwd of dit eerste album ons ook weet te overtuigen.

Niccolò Machiavelli is een inspirerende naam die dikwijls met wijsheid en diplomatie geassocieerd wordt. Denk maar aan het gezelschapsspel Machiavelli waar je slim de keuze moet maken welk karakter je aanneemt. Hij geldt dan ook als grondlegger van de huidige politieke wetenschappen.

In dit album volgen we Machiavelli als twintiger als Firenze in 1498 woelige tijden beleeft als republieke staat. Hij werkt dan onder de kanselarij en vult zijn dagen met papieren te kopiëren, niet hetgeen hij zijn hele leven lang wil doen. Tot hij gevraagd wordt om een verslag te noteren van een vermoorde man die in de rivier Arno teruggevonden is. Na wat onderzoek blijkt er een onuitwisbare, zwarte vloeistof aan zijn handen te hangen en vinden ze een manuscript terug in zijn wambuis. Daarop is de naam van een nabij gelegen dorp te lezen. Machiavelli en de onderzoeker besluiten dit spoor maar te volgen, maar daar ter plaatse worden ze aangevallen door 3 huurmoordenaars.. Intussen wordt de aanvoerder van de republiek, Savonarola, aangeklaagd door een De’ Medici wegens verraad nadat een document naar boven komt dat hij voor de Franse koning zou zwichten. Overleven Machiavelli en zijn onderzoeker de aanval van de bende huurmoordenaars? En wat met het politieke spel die intussen gebeurt in Firenze?

Scenarist en docent Italiaanse literatuur Jean-Marc Rivière volgt in grote lijnen het leven van Machiavelli en voegt daar een mooie twist aan toe met het verhaal over de moord. Alles valt ook mooi in zijn plooi naar het einde van het album wat verhalend leuk is om te lezen. Als er al een punt van kritiek gegeven kan worden, is dat het karakter van Machiavelli naar mijn gevoel nog verder ontwikkeld mag worden. In dit album lag de nadruk te veel op het onderzoek van de moord. De tekeningen door Gabriel Andrade zijn meer dan goed te noemen. Vooral de expressies die hij weet te brengen, maken indruk. Wat wel soms stoort, is het overmatig ‘gekras’ in de gezichten die hij weet te gebruiken om schaduweffecten toe te voegen. Maar dat is een detail in vergelijking met wat deze strip je te bieden heeft.

Daedalus heeft opnieuw een mooi begin van een historische reeks te pakken, altijd leuk om zo’n verrassing te ontdekken !

4/5 sterrenDit is een recensie van een gebruiker.