Recensie

De bodem van de wereld 4 Le grand magasin
5 Le grand bateau
6 La grande terre


De bodem van de wereld – Le fond du monde Delen 4-5-6 Cyclus 2 - 2000-2002

Toen ik de eerst cyclus herontdekte vond ik het spijtig dat de 2e cyclus enkel in het frans verschenen was. Eerder dan zelf dan maar te verzinnen wat er verder zou kunnen gebeuren ging ik op zoek naar de Franstalige exemplaren. Mijn nieuwsgierigheid was nu eenmaal te groot. Een dikke week later had ik de 3 delen in mijn bezit. Hard covers uiteraard. De prijs inclusief verzending...iets meer dan een nieuwe soft cover in de winkel.
Deze cyclus bestaat uit ‘Le grand magasin’, ‘Le grand bateau’ en ‘Le grand Terre’. Het dal van ‘De bodem van de wereld’ werd blijkbaar niet volgestort en alles gaat zijn eigen gang. Toch blijken er revolutionairen aan het werk op verschillende niveaus. Ze willen de heersende maatschappij van de keizer Michel Michel (in het Nederlands heette hij nog Sjors Malko Nijn) omver werpen. De staat is volledig in de macht van het consumentisme dat wordt gevoed door de gigantische warenhuizen voor de rijkaards. In de lager gelegen etages zijn er de ‘fabs’ (ateliers) waar de de ‘manufacteurs’ keihard werken om de warenhuizen te bevoorraden….
Ook aan de andere kant van de oceaan, in Zéta-Zuni is het grootse deel van het continent ingenomen door een gigantisch consumentenwarenhuis… Zéta-Zuni heeft dan ook een enorme reputatie. Wanneer de pijp van Jéroboam Barbot, een vriend van de keizer, gebroken is en men geen nieuwe voor hem kan produceren - Ceci n’est pas une pipe- beslist de keizer een expeditie op te zetten om een nieuwe pijp te gaan kopen. De keizer bekostigt de onderneming die hij eerder als spionageopdracht ziet om de geheimen van het succes van Zéta-Zuni te ontdekken.
We volgen Sabin, de zoon van de keizer die samen met Jéroboam Barbot, een vriend van de keizer en een kapitein van de keizerlijke wacht inschepen op ‘de grote boot’
‘Le grand bateau’, die zo groot is dat een goede wandelaar er 2 weken over doet om heel het schip rond te lopen. Het duurt 24 uur vooraleer de boeg en de steven hetzelfde punt voorbijgevaren. Deze boot verzorgt de overzetdienst voor de uitverkorenen waarvan de meesten gewoon hun leven op de boot blijven wonen.
Maar er zijn mensen van de ‘manufacteurs’ die de expeditie willen tegenwerken. En zo komen we op het schip Toinette, een arbeidster en de huurmoordenaars Moustique en Dico tegen. Door omstandigheden verlaten ze het schip en stranden later op één van de stranden in Zéta-Zuni.
Ze ontdekken dat hier een revolutie de hyper-consumptie al heeft uitgeroeid en keren met een ‘vredespijp’ terug…
Ondertussen is ook in hun land de revolutie uitgebroken.. en komen de mensen tot het inzicht dat de wereld niet eerlijk verdeeld en dat ze anders en minder materialistisch zullen moeten gaan leven om gelukkig te zijn.
Basiel M. die nog steeds op zoek is naar een pomp voor zijn wasmachine keert terug naar het diepe dal van ‘ de bodem van de wereld’. Voortaan zal de was zonder machine gedaan worden. Juffrouw H. heeft er al pijnlijke handen van.




Ook deze tweede cyclus is prachtig en het scenario van Corbeyran blijft ondanks de gewichtige boodschap, doorspekt van onderliggende humor.
In een nawoord legt Yves Fremion, Frans auteur en stripkenner de link met de hedendaagse wereld en de politiek. Mensen zoeken naar een gelukkig leven maar worden geregeerd door politiek en economie. Hij verwijst hierbij naar Orwell’s 1984 en gebruikt de term ‘democrature’. Hij vergelijkt ook de setting van dit avontuur met het ‘Brusselse’ van Françuis Schuiten. De tekeningen van de indianen door Falque doen hem denken an die van Hugo Pratt of Juillard. Ik sluit mij hier bij aan.
Het was een waar genoegen deze reeks te lezen. Een aanrader mocht je ze ergens vinden.

La grande terre
Pjotr. M 10-2022



Dit is een recensie van een gebruiker.