Recensie

XIII 28 Cuba, waar alles begon


Een man en een vrouw die samen op een berg zitten en het oerwoud overschouwen terwijl de hemel roze-rood kleurt… het zou een romantisch tafereel kunnen zijn, maar dit betreft de aantrekkelijke cover van de nieuwe XIII.

We bevinden ons in Cuba, waar een corrupte gevangenisdirecteur gevoelige informatie van een gevangene wil doorgeven aan de Russen. De hoofdcipier neemt dit gesprek echter op en probeert de baas van gevangenis te bereiken. Deze informatie werd ook onderschept door de veiligheidsdienst van Amerika, waar Jason Maclane werkt als veiligheidsadviseur. De gevangene blijkt een beruchte hacker te zijn, die kost wat kost terug opgepikt moet worden vooraleer de Russen hem in handen krijgen. Dus neemt Jason het heft in handen - op aanraden van Janet - om de gevangene terug te halen. Daarbij zet Janet een informaticus in, die Jason onder controle houdt via een chip in zijn hersenen zodat hij zijn geheugen van voorheen niet terug krijgt. Intussen wordt ook het huis van Buck Carrington geschaduwd door 2 verdachte figuren. Lukt het Jason om de gevangene vrij te krijgen uit de gevangenis vooraleer de Russen daar zijn? Kan de informaticus grip blijven krijgen op het geheugen van Jason? En wie zijn de verdachte figuren die Carrington belagen en vooral, wat weet de gevangene te verbergen van gevoelige informatie?

Dit eerste deel van een tweedelige cyclus weet opnieuw voldoende intriges en vragen op te bouwen. Dat is meteen het mindere punt van dit album, je moet goed bij de pinken blijven om mee te blijven met het verhaal en de vele personages. Een aantal verwijzingen naar vorige albums maakt het er niet gemakkelijker op. Er zit ook een leuke knipoog in verwerkt naar die andere held van Jean Van Hamme, Largo Winch. De Belgische scenarist Yves Sente (Blake & Mortimer, Janitor, Mademoiselle J,…) zet in dit album een degelijk scenario neer, maar weet nog niet te verrassen. Dat doet tekenaar Youri Jigounov (Alpha, XIII) daarentegen wel, die weet alles tot in de kleinste details te tekenen. Let maar op de uniformen van de Navy Seals of de duikuitrusting, dit is van het hoogste niveau.

Dit 28ste deel van XIII legt de basis voor een volgend deel maar weet tot nog toe – met uitzondering van de knappe tekeningen – weinig indruk te maken.

3,5/5 sterrenDit is een recensie van een gebruiker.