Recensie

De kronieken van Amoras 12 De val


De teletijdmachine van professor Barabas heeft ons al vele mooie avonturen bezorgd in de reeks Suske en Wiske. Ook in deze volwassen spin-off is dit niet anders.

In de kronieken van Amoras heeft Krimson de teletijdmachine weten na te bouwen. Hij wil zich namelijk in alle rust kunnen vestigen op het afgelegen Amoras. Probleem: de fatties en skinnies die er leven moeten daar weg. In het vorige deel probeerde Krimson reeds om ruzie te stoken tussen beide partijen. Flitter, 1 van Krimson zijn mannen, ging echter niet akkoord met de mensonterende toestanden en werd abrupt door Krimson terug geflitst naar Amoras. Echter blijkt dit het Amoras van de toekomst te zijn. Daar komt hij terecht bij de skinnies, die hem het triestige verhaal van Sus Antigoon uit de doeken doen. Gekend als de man die zijn volk leerde eten, maar zich dood dronk. Op de academie is professor Barabas intussen zijn hoofd aan het breken hoe Schanulleke (zie vorig album) terecht kon komen in het oude Amoras. Als hij plots vertrekt, vergeet hij zijn aktentas waarop een studente hem achterna holt. Er blijken echter nog 2 vreemde individuen geïnteresseerd te zijn. Daarnaast doen Suske en Wiske via de tas van Barabas een onthutsende ontdekking. Wat komen ze te weten? Wie zijn de 2 verdachte personen? Wat is de reden dat Sus Antigoon zich dood dronk? En wat met Flitter, raakt die nog weg uit Amoras?

In deze cyclus (telkens aangeduid met dezelfde kleuren op de cover) wordt de achtergrond van Sus Antigoon verder uitgediept. Marc Legendre (De Rode Ridder, Amoras,…) weet dit mooi uit te werken waardoor het een meerwaarde biedt en gelukkig niet de zoveelste spin-off betreft. Dit verhaal dient meer als opstap naar het volgende album, want veel vragen blijven open aan het eind van dit deel. Het enige wat een klein gemis was in dit deel, was het wegblijven van de typische humor. Maar dit is waarschijnlijk bewust achterwege gelaten om het verhaal van Sus Antigoon binnen te laten komen. De tekeningen gebracht door Charel Cambré (Heden verse vis, Robbedoes special,…), samen met Patrick van Oppen (inkting) en Shirow Di Rosso (inkleuring), zijn gegroeid in positieve zin in de loop van de reeks. Alles wordt sfeervol en met de nodige zorg uitgewerkt en ingekleurd.

Het blijft leuk om de stripfiguren van in je jeugdjaren nu in een volwassen versie nieuwe, waardige avonturen te zien beleven. Meer van dit!



Dit is een recensie van een gebruiker.