Recensie

Elvis - De getekende biografie 1 Elvis - De getekende biografie


Iedereen kent de muziek van dit icoon uit de jaren '60 en '70 van de vorige eeuw. Ook de meeste van zijn films zijn ons niet onbekend. Voor zijn echte die-hard fans is zijn leven ook een open boek. Maar laat ik nu niet bij deze laatste categorie horen en van het leven van The King totaal niets kennen, behalve zijn overlijden eind jaren '70. Dat hij aan de pillen zat was geen geheim. Maar dat hij bij de geboorte de enige overlevende was van een tweeling, dat hij heeft geweigerd om naar het leger te gaan en zijn geneesmiddelenverslaving de reden was waarom Priscilla Presley hem verliet, was een totale verrassing. En dat stuk waarin verteld werd dat deze door miljoenen bewonderde en geprezen zanger op de rand van het faillissement stond, leek me ongeloofwaardig. Maar opzoekingswerk heeft me geleerd dat dit jammer genoeg wel zo was. De King moet een leven hebben gehad van tegenslagen, maar het enige dat voor hem telde waren zijn fans. Voor hen ging hij door het vuur. Zij zijn blijkbaar ook zijn dood geworden. En dat deze man een fan was van comics vond ik een leuk detail maar draagt niets bij tot de waarde van deze strip.
Maar zoals al gezegd: ik ken niets van het leven van Elvis.

En toch mis ik iets. Met een naam als Reinhard Kleist denk je aan het schitterende epos Cash: I see the darkness. De donkere tekeningen van de meester maken de strip Cash tot wat het is geworden. Bij Elvis heeft Kleist enkel gezorgd voor het script en heeft hij ook enkele tekeningen verwezenlijkt, maar voor de rest was hij alleen supervisor. De tekeningen zijn gemaakt door verschillende tekenaars, waaronder Uli Oesterle (Hector Umbra), Thomas von Kummant en Isabel Kreitz. Dit kan soms lukken, maar evengoed serieus tegenvallen. Een succes was het wel voor de Beatles-strip, niet voor de biografie van Elvis. Hoe vloeiend het verhaal van de Beatles van hun opkomst tot hun ondergang verteld is, hoe schitterend het verhaal van Johnny Cash als jonge snaak tot 'the man in black' op papier gezet is, hoe bijeengegooid het samenraapsel van losse fragmenten uit het leven van Elvis is. Stukken en brokken die een leven trachten samen te vatten dat veel meer moet zijn geweest dan wat we hier op papier zien. Hier en daar heb je zelfs moeite om de jonge en de vadsige Elvis te herkennen.

Is het een slechte strip? Neen. het is alleen jammer dat alles zo met horten en stoten wordt verteld. Onsamenhangend, jaren van zijn leven overslaand waar zeker ook wel interessante dingen zullen gebeurd zijn. Uiteindelijk klap je het boek toe met het gevoel dat je toch dingen hebt gemist en alleen maar negatieve gegevens over deze schitterende performer hebt onthouden. Teleurstellend is het concept van dit verhaal. Niet meer of minder.

Jammer, maar ik noem dit een gemiste kans om, zoals op de cover staat, The missing link te zijn die nog ontbrak aan het totaalkunstwerk over Elvis.



Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.